Afbeelding
Foto: Freddy Schinkel

‘Rode kaart’ voor Economisch Instituut voor de Bouw

Algemeen

MASTENBROEK - De Mastenbroekerpolder kon wel wat opschudding gebruiken, was de gedachte bij het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). De voorgestelde bouw van 35.000 woningen in het gebied heeft voor hen in ieder geval het gewenste effect gehad. De Gebiedscoöperatie IJsseldelta heeft met grote verbazing de plannen tot zich genomen.

Volgens voorzitter André Klumpje is er door het EIB volkomen ondoordacht gehandeld. “Wie bedenkt vanachter welk bureau een omvangrijk plan als dit? Dan heb je weinig verstand van en gevoel voor een gebied wat nota bene behoort tot de twintig Nationale Landschappen van Nederland’.

Miljoenen investeringen in bijvoorbeeld de aanleg van fietspaden, natuurvriendelijke oevers, toeristische mogelijkheden en honderdduizenden vrijwilligersuren lijken door het bericht van het EIB in een klap tevergeefs te zijn geweest, stelt Klumpje. “Het gaat hier wel om de oudste geometrisch verkavelde polder van Nederland, een belangrijk leefgebied voor weidevogels waaronder grutto’s en kieviten. Alsof de veenweideproblematiek, de opgave rondom stikstof, de teruggang van het aantal weidevogels en de biodiversiteit nog niet genoeg zijn om aan te werken, kon het bericht van de EIB over de bouw van 35.000 woningen in de Mastenbroekerpolder er ook nog wel bij.”

Polder Mastenbroek verloor al eerder terrein door de bouw van Stadshagen. “Het is nu ronduit schofferend en amateuristisch hoe een EIB zoekgebieden voor woningbouw als een soort van hagelslag over het landelijk gebied uitstrooit”, stelt Klumpje.

De actie van EIB is voor de Gebiedscoöperatie IJsseldelta een ‘wanprestatie’ in het proces van de omgevingsvisie waarbij de gemeente met burgers en belanghebbenden in samenhang, rekening houdend met de ontwikkelingen in een gebied, een strategisch plan voor de leefomgeving opstelt. “Vanaf 2006 is er in de Mastenbroekerpolder hard gewerkt om de kwaliteiten van het gebied te versterken. Overheden, vele gebiedspartijen en inwoners zetten zich in voor een duurzame ontwikkeling van de landbouw, voor meer beleving van de prachtige polder als uitloopgebied van onder andere de stad Zwolle, voor de kwaliteit van het landschap en voor de leefbaarheid van de kleinere kernen in en rondom het gebied.”

De Gebiedscoöperatie heeft er vertrouwen in dat de gemeente Zwolle de verstedelijkingsverkenning voor verdere groei integraal, participatief en zorgvuldig uitvoert. “Daar waar het EIB ons teleurstelt en geen blijkt geeft van een integrale benadering en participatieve planvorming. Het is als de bekende olifant die de porseleinkast met veel scherven achterlaat.”

De Gebiedscoöperatie IJsseldelta geeft een ‘rode kaart voor de werkwijze van het EIB’ en blijft zich namens haar leden dan ook verzetten tegen deze ‘ondoordachte grootschalige plannen’. “De slogan van het EIB - ‘EIB geeft perspectief’ - kan beter achterwege gelaten worden. De Mastenbroekerpolder heeft voldoende perspectief, uitgaande van haar eigen kwaliteiten. Daar passen 35.000 woningen niet tussen.”

Enrico Kolk