Afbeelding
Bas Wilberink

‘Tapijtcluster biedt kansen voor chemische recycling’

Algemeen

GENEMUIDEN/HASSELT - Het tapijtcluster Genemuiden-Hasselt biedt mogelijk kansen voor chemische recycling van polyamide (nylon). Plannen zijn er echter nog niet. Dat schrijven Gedeputeerde Staten in een brief aan Provinciale Staten.

Aanleiding voor de brief is het Uitvoeringsprogramma Circulaire Economie 2020-2023. De provincie Overijssel wil groeien naar een circulaire economie, en dat is nodig volgens het programma. “Omdat fossiele, kritieke en niet duurzaam geproduceerde grondstoffen langzaam opraken, en de winning van deze grondstoffen een negatieve impact heeft op het milieu en zorgt voor energieverbruik en de uitstoot van CO2”, aldus de tekst in het programma.

De provincie verkende, in samenwerking met Oost NL en marktpartijen, de mogelijkheden van chemische recycling van kunststoffen. “Er zijn op dit moment geen concrete initiatieven op het gebied van polyamide, maar de aanwezigheid van deze bedrijven (en daarmee volumes) in met name het tapijtcluster Genemuiden-Hasselt biedt hier mogelijk wel kansen toe”, schrijven de gedeputeerden.

Enrico Kolk