De dichtregels.
De dichtregels. Foto: Gerrit Slurink

Dichtregels voor muurpoëzieroute aangebracht

Algemeen

HASSELT - “Bijna nooit zie je een vogel in de lucht, zich bedenken, zwenken, terug.” Die dichtregel werd vorige week aangebracht op het pand van de familie Marcus aan de Brouwersgracht 1.

De dichtregel van Judith Herzberg (een Joods-Nederlandse dichter) werd aan de gevel gemaakt door kunstenaar Tim Ayres. Het is onderdeel van een muurpoëzieroute, wat een initiatief is van SCAB Hasselt in samenwerking met de gemeente. Het Prins Bernhard Cultuurfonds voorziet het initiatief van een subsidie.

De route is in het leven geroepen in het kader van Hanze en Bedevaart. “De pelgrimage naar de Heilige Stede maakte van Hasselt in de Middeleeuwen een belangrijk religieus centrum”, vertelt Corrie Folkersma van SCAB. “Geheel in de geest van een bedevaart willen we ook momenten van bezinning inpassen op de route. Zo combineren we rust en recreatie met de bijbehorende reflectie op het leven door middel van mooie poëtische zinnen en gedachten.”

Op verschillende locaties in Hasselt komen er dichtregels aan de muur. Naast het pand van de familie Marcus is dat aan de Baangracht – het pand Mariaklooster, de Markt – het pand Herderin, het Burgemeester Royerplein – het pand Roeland, de Rosmolenstraat – het pand van de familie  Dijkstra, de Ridderstraat, het pand van de familie van der Poel en de Sluisbrug - onder de meeuwen.

“Voor het pand Mariaklooster wordt een nieuw gedicht gemaakt door de dichter Vrouwkje Tuinman”, zegt Folkersma. Aan de Rosmolenstraat is vrijdag ook een dichtregel aangebracht met de tekst “De stad is nog stil. Tegen elkaar en een muur slapen twee fietsen.”

De dichtregels worden gemaakt door de Amsterdamse Tim Ayres. Hij bouwt aan een oeuvre van grafische schilderkunst en letterwerken en speelt met typografische teksten. “De tekst-werken van Ayres hebben een poëtische lading”, legt Folkersma uit.
Plaatselijk schilder Karst Beens voorzag de kunstenaar (gratis) van een steiger om de teksten aan te brengen.

Enrico Kolk