Afbeelding
Foto: Gemeente Zwartewaterland

Gemeente en Rova zetten planten onder stroom

Algemeen

ZWARTEWATERLAND - Over twee jaar moet ‘ie helemaal weg zijn: de Japanse Duizendknoop. Die Aziatische plant is volgens wethouder Maarten Slingerland ‘een groot risico voor de biodiversiteit’. Ook brengt de plant schade toe aan onder andere wegen.

De gemeente Zwartewaterland en ROVA beginnen daarom een proef om de Japanse Duizendknoop te bestrijden. De plant wordt onder stroom gezet, zodat de wortels van de plant kapot gaan. 

Slingerland: “De Japanse Duizendknoop verdringt andere beplanting. Daarnaast veroorzaakt deze plant veel schade aan bestratingen, wegen, riolering en funderingen. Met deze proef willen we onderzoeken of elektrocutie een effectief middel is om deze plant te bestrijden.”

De Japanse Duizendknoop komt oorspronkelijk uit Oost-Azië en is naar Europa gehaald als tuinplant. De plant vermeerdert zich door verplaatsing van de grond met wortelstokken of door de verspreiding van maaisel. In de gemeente Zwartewaterland komt de Japanse Duizendknoop vooral voor op locaties waar tuinafval is gedumpt. 

De plant groeit erg snel en verspreidt zich ook nogal gemakkelijk. Ook is het lastig om de plant weg te krijgen als ‘ie er eenmaal is. 

Daarom is bestrijding belangrijk, volgens de gemeente. Op drie proeflocaties wordt de Japanse Duizendknoop onder stroom gezet door medewerkers van de Rova. De proeflocaties zijn aan de Graaf Lodewijklaan en De Zegge in Zwartsluis en aan De Horst in Hasselt. 

“Met een ijzeren lans sturen we een elektrische lading van tussen de 3.000 en 5.000 volt door de stengel en de wortel. Deze behandeling wordt drie tot vijf keer herhaald in een groeiseizoen. Door het regelmatig herhalen, ontstaat schade aan de wortelstokken”, legt Robert van Iersel uit. Hij is beleidsmedewerker beheer van de buitenruimte (BBR) bij Rova. 

De gemeente verwacht dat gedurende de behandeling de Japanse Duizendknoop steeds minder opkomt en uiteindelijk verdwijnt. 

Slingerland: “Na twee behandeljaren moet de locatie vrijwel leeg zijn. ROVA blijft de locatie controleren en zal de eventueel opnieuw groeiende Japanse Duizendknoop handmatig verwijderen.” Ook op andere locaties waar de Japanse Duizendknoop nog beperkt groeit, verwijdert ROVA de plant met de hand.

Wie de Japanse Duizendknoop in de tuin heeft, kan de plant het beste met alle wortels verwijderen, volgens de gemeente. “Gooi daarna de plant met wortelresten bij het restafval. Doe de plant niet bij het gft-afval. Verspreiding kan ontstaan via compost die daarvan gemaakt wordt.”
Kijk voor meer informatie op rova.nl/japanseduizendknoop.

Enrico Kolk