Afbeelding
Foto: Shutterstock

Geen onderzoek naar effect van zonnevelden

Algemeen

OVERIJSSEL - Er komt geen onderzoek naar de effecten van zonnevelden op de omgevingstemperatuur ten opzichte van een groene omgeving. 

De PVV en de Fractie Mooi Overijssel (een afsplitsing van 50Plus en FvD) vroegen om zo’n onderzoek in een motie. “Het is een bekend verschijnsel dat de temperatuur (tijdens hitte) in de bebouwde omgeving hoger ligt dan in een gebied met veel groen”, stellen de partijen. “Het is in bebouwde omgeving overdag niet alleen warmer dan in een groene omgeving, maar het koelt er ‘s nachts ook minder hard af.” 

De partijen constateren derhalve “dat het opofferen van onze groene omgeving aan zonnevelden en dus van groen een bebouwde omgeving maken, de omgevingstemperatuur naar alle waarschijnlijkheid zal verhogen.” 

Daarnaast denken de fracties dat het waarschijnlijk is dat het uitbreiden van de bebouwde omgeving met zonnepanelen juist niet een positieve (verkoelende) maar een negatieve (verhogende) invloed heeft op de temperatuur en daarmee op lange termijn het klimaat. Ze wilden daarom dat daar een onderzoek naar zou komen. De motie werd niet aangenomen.

In Zwartewaterland komen ook zonnevelden. Voor in ieder geval Genemuiden ligt er een concreet plan.

Enrico Kolk