Afbeelding
Beeld: Ain Vares

Gered uit het doolhof door Jezus (Column Cees van Beek)

Algemeen

Het boek “De kromme en rechte weg” beschrijft de zoektocht van C.S. Lewis (1898 – 1963) naar het eeuwige geluk. Het is een allegorie waarbij begrippen als personen worden voorgesteld. Door allerlei ontmoetingen en belevenissen met die personen en omstandigheden komt hij thuis op zijn bestemming, namelijk bij God. Augustinus (354 – 430) verwoordt zijn thuiskomen bij God zo: “Want zo hebt U ons geschapen, gericht op U, en ons hart kent geen rust tot het rust vindt in U”.

De zoektocht van ieder mens, jong en oud, kerkelijk en onkerkelijk, is door God geregeld! Hij heeft namelijk Zelf de eeuwigheid in ons hart gelegd. Dat is het aangeboren verlangen om de eeuwige dingen en de oneindigheid te onderzoeken, en wat daarin gebeurd is. Wij zijn allemaal zoekende reizigers. Wij ervaren op die aardse reis soms geluk maar vaker moeite, verdriet en gebrek. Hoe ouder, hoe meer tegenslagen je hebt gehad.

Het leven lijkt dan wel een doolhof. Je loopt de ene gang in en de andere weer uit. “Waar is die uitgang nu toch?” Al jarenlang klinken er stemmen “Het wordt je ondergang als je deze doolhof niet verlaat. Er is een uitgang, kom naar huis!” Vanuit de verte klinkt een lokkende stem, je hoort een bovenaardse zang, een lied van blijvende hoop en diepe vreugde. Daar ergens moet dat verloren paradijs zijn wat je zoekt… Soms denk je dat je een uitgang gevonden hebt, je hebt eventjes rust. Echter dan blijkt dat dit niet de rust en vrede ‘deep down’ is.

Dan begint het weer van voren af aan. Je loopt weer een gang in, steeds dieper de duisternis van de doolhof in. Dan plotseling… aan het einde van die doodlopende gang staat een grote stralende Deur wijd open. De stem van Jezus klinkt: “Ik ben de Deur, als je door Mij binnengaat, zal je gered worden!” Geen voorwaarden? Nee! Slechts een liefdevolle uitnodiging om je te bekeren en dat land, door het geloof in Hem, binnen te gaan. Daar schijnt de Zon van de gerechtigheid. Zijn gouden stralen willen je verwarmen en je genezen onder Zijn vleugels. Daar is de vrede en rust!

Heb je die Deur al gevonden? Ben je dat hemelse vaderland van de beloften al binnen gegaan? “De toegang is vrij door Golgotha”, zingt een regel uit het lied, getiteld “Is uw paspoort getekend o mens?”

Als je dat eeuwige geluk nog niet gevonden hebt en je nog zoekt, kom gerust een keer langs op de weekmarkt in Genemuiden. Of mail mij op levendenstromendwater@gmail.com. Of bel of app op 06-51046981. 

Evangelist Cees van Beek uit Genemuiden van Stichting “Levend En Stromend Water”.

Enrico Kolk