Afbeelding
Pixabay

Groot deel werkgevers loopt risico op terugbetalen NOW

Algemeen

REGIO – Van alle werkgevers weet 37 procent niet dat zij zélf de definitieve berekening van hun NOW-tegemoetkoming moeten aanvragen. Tot nu toe heeft pas 45,3 procent van de werkgevers in Regio Zwolle de definitieve berekening aangevraagd. Dat blijkt uit onderzoek van UWV. 

“Het is raadzaam daarop alert te zijn, want de deadline voor het definitief vaststellen van de hulp in de eerste aanvraagperiode NOW nadert”, waarschuwt de uitkeringsinstantie. “Als werkgevers de definitieve berekening niet tijdig aanvragen, kan dat leiden tot een terugvordering van het complete voorschot.”

Van begin april tot eind mei 2020 vroegen landelijk ruim 139.000 werkgevers via de NOW-regeling een tegemoetkoming in hun loonkosten aan. Het aanvragen en ontvangen van het voorschot was de eerste stap van het proces. Aanvragers moeten nu ook nog zelf de berekening aanvragen om het definitieve steunbedrag te bepalen. Landelijk hebben tot nu toe zo’n zestigduizend werkgevers een definitieve berekening voor de eerste steunperiode aangevraagd. Ruim 79.000 (57 procent) hebben dit echter nog niet gedaan.

Uit het onderzoek van UWV blijkt dat 1.881 van de 3.438 werkgevers in Regio Zwolle hun definitieve berekening nog moeten aanvragen. Voor de noodsteun die werkgevers hebben ontvangen in de eerste steunperiode, kunnen werkgevers nog tot en met 31 oktober 2021 een definitieve berekening aanvragen. Janet Helder van het UWV: “Dat we nu slechts rond 44 procent zitten, is zorgwekkend.”

Enrico Kolk