Afbeelding
Bas Wilberink

Jan van Arkelstraat moet (ook) veiliger worden voor bewoners van de Meente

Algemeen

GENEMUIDEN - De Jan van Arkelstraat, een belangrijke verkeersader van Genemuiden, is niet altijd even veilig, volgens de gemeente. “Zeker ouderen en mindervaliden hebben moeite met het drukke verkeer en alle obstakels.” De straat wordt daarom anders ingericht.

Hermien van Helsdingen is een van de inwoners die meedenkt over goede oplossingen. “Ik ken de verkeerssituatie in Hasselt eigenlijk beter”, glimlacht Van Helsdingen, die in Hasselt woont. Toch is zij bij uitstek iemand die over belangrijke kennis beschikt. Ze was jarenlang manager van De Meente en zet zich ook in voor de veiligheid van inwoners met dementie. Mede daarom vroeg het bestuur van Stichting De Meente of zij wilde meedenken over de herinrichting. “Ook in mijn tijd vonden bewoners van De Meente de Jan van Arkelstraat niet altijd even prettig. Het is de belangrijkste looproute richting het centrum, maar onderweg kom je nogal wat obstakels tegen. Je moet bovendien een paar keer oversteken en bij de Huisartsenpost wordt de weg plotseling heel smal. Voordat je daar bent, moet je dan ook nog die bult over. Nou kunnen we die bult niet weghalen, maar verder kan de weg echt veiliger…”, vindt Van Helsdingen.

Daarmee kijkt ze ook naar de doelgroep mensen met dementie. “Ook in de beginfase van het ontstaan van de ziekte willen mensen met dementie hun zelfstandigheid behouden en deel blijven uit maken van de maatschappij. Daarvoor zijn soms aanpassingen nodig. De provincie en gemeenten houden steeds beter rekening met deze doelgroep, waarvoor ook de landelijke Stichting Samen Dementie Vriendelijk zich inzet.” Een kleine werkgroep heeft voorstellen uitgewerkt waarmee Zwartewaterland een dementievriendelijke gemeente kan worden. Nu kijkt de gemeente naar mogelijke verbeteringen. “Het mooie is dat de plannen voor de Jan van Arkelstraat daarbij heel goed aansluiten.”

Van Helsdingen pleit voor een weg met zo min mogelijk obstakels, veilige oversteekplaatsen, een bankje waarop mensen even kunnen uitrusten en een zo breed mogelijk trottoir. “Sommige maatregelen zijn heel simpel. Denk aan de kleur van de stenen die je gebruikt. Dementerende mensen zien zwarte tegels aan voor een gat. Daarom houdt de gemeente bij de bestrating rekening met de kleur. Zo haal je een onveilig gevoel weg.”

Uiteindelijk doel is dat bijvoorbeeld de bewoners van De Meente op een prettige manier naar het centrum of andere voorzieningen kunnen. “Het is heel goed dat de gemeente burgers en organisaties betrekt bij dit soort plannen. Die beschikken immers over waardevolle kennis. Bovendien profiteert eigenlijk iedereen van maatregelen die je voor een bepaalde doelgroep neemt. Straks is de Jan van Arkelstraat voor iedereen veiliger.”

Enrico Kolk