Afbeelding
Beeld: Linde Architectuur

Tag-West krijgt in eerste fase extra rijwoningen

Algemeen

GENEMUIDEN - In de eerste fase van nieuwbouwwijk Tag West in Genemuiden komen tien extra woningen “Wij zijn hier heel blij mee”, zegt wethouder Harrie Rietman. “In dit plandeel komen nu meer rij- en hoekwoningen. Juist daar is veel vraag naar, zo blijkt uit ons woonbehoefteonderzoek van februari.”

Volgens Rietman is het goed nieuws dat er extra woningen komen. “De druk op de woningmarkt is groot. Veel mensen kunnen geen betaalbare woning vinden. Ook in Zwartewaterland is het moeilijk geworden.”
In eerste instantie zou projectontwikkelaar Heutink op de aangewezen locatie 16 woningen bouwen, waarvan een aantal op kavels van 1000 vierkante meter. “In deze tijd van woningnood maken we liever andere keuzes. De kavels worden kleiner, de prijzen lager en er komen meer huizen. Bijkomend voordeel: meer doorstroming, waardoor er weer bestaande woningen beschikbaar komen”, volgens Rietman.

Daarom komen er nu 26 woningen, in plaats van 16. Van de nieuwe woningen worden er 13 als rij- en hoekwoningen uitgegeven. Verder komen er acht twee-onder-één-kap en vijf vrijstaande woningen. Deze verdeling hebben de gemeente en de Ontwikkelingscombinatie Genemuiden gezamenlijk vastgelegd.

Hiermee neemt het totale aantal woningen in de eerste fase van Tag West toe. Er waren 230 gepland. Dat worden er dus 240. De woningen vormen het sluitstuk van Tag West eerste fase. Voor de tweede fase staan ook 240 woningen gepland.
Het ontwerpbestemmingsplan ligt ter inzage en wordt ook gepubliceerd in het Gemeenteblad en op www.ruimtelijkeplannen.nl. Na deze ter inzage legging wordt het bestemmingsplan via het college ter vaststelling aangeboden aan de gemeenteraad.

Naast dat er meer woningen worden gebouwd, moet er ook sneller gebouwd worden. Dat besloot de raad vorig jaar. “De druk op de woningmarkt in Genemuiden is op dit moment het grootst die zal naar verwachting en in de (nabije) toekomst niet afnemen”, stelden de raadsfracties destijds. 

Ook werd toen opgemerkt dat de huidige woningbouwproductie niet voldoende is om in de verwachte woonbehoefte in 2030 in Genemuiden te voorzien. De gemeente heeft drie scenario’s uitgewerkt voor de bouw, waarbij 47 woningen per jaar als snelste mogelijkheid staat genoteerd. Het tweede scenario gaat uit van dertig, het derde van twintig nieuwe huizen per jaar. 

Enrico Kolk