Afbeelding
Erik Eenkhoorn

Vol plein bij Molen De Zwaluw op Open Monumentendag

Algemeen

HASSELT – Bezoekers zijn zaterdag 11 september van 10.00 tot 16.00 uur weer van harte welkom bij Korenmolen De Zwaluw aan de Stenendijk in Hasselt.

“Onze oude Hanzestad heeft vele schitterende monumenten. Aan de Stenendijk staat Korenmolen De Zwaluw, een van deze markante monumenten”, laten vrijwilligers van de molen weten. 

Vorig jaar was het door de coronapandemie een wat sobere Monumentendag. Nu pakt de molen flink uit met een vol molenplein.

Molenplein

Daarop staan talrijke kraampjes: kleurrijke najaarsbloemen, imker Kronenberg met zijn honing. Er zijn weer pompoenen en Pluktuin Genne heeft een kraam met droogboeketten. 

In de molen is een expositie van Nikki Westenberg; zij maakt tekeningen van de Hasselter binnenstad. Van deze tekeningen heeft zij ook een kalender samengesteld.

De kinderen kunnen onder deskundige begeleiding een wel heel bijzonder molentje maken en er is een speurtocht door de molen waarin ze hun kennis van de molen kunnen testen.

Molenaars

“En natuurlijk het allerbelangrijkste, de molenaars geven rondleidingen en hebben op alle vragen omtrent de molen een antwoord”, volgens de vrijwilligers. Er is koffie of thee met kruidkoek om te proeven en de hele dag door worden er pannenkoeken gebakken.
Van 12.00 tot 12.30 uur is er een optreden van het Hasselts Mannenkoor.

Na een jaar met veel beperkingen zijn de molenaars, die ook zonder bezoekers de molen iedere zaterdag lieten draaien, blij om op deze manier hun molen en het plezier dat ze er aan beleven te delen met bezoekers.