Wethouder Gerrit Knol.
Wethouder Gerrit Knol. Archieffoto: Gerard Meijeringh

De Bovenkamer gaat open: een nieuw experiment rond dementie

Algemeen

HASSELT – De Bovenkamer opent komende donderdag de deuren in Teeuwland. Dat is een informatiepunt over alles wat met dementie en Alzheimer heeft te maken. “We beschouwen het als een experiment en zijn benieuwd naar de belangstelling. Als die groot is, kunnen we ook voor de andere kernen een informatiepunt overwegen”, zegt revaliderend wethouder Gerrit Knol.

Gemeente Zwartewaterland besteedt de laatste tijd veel aandacht aan Alzheimer. Met een speciaal actieplan werkt de gemeente samen met andere organisaties aan een dementievriendelijke gemeente. 

Dat is nodig ook, want de verwachting is dat het aantal mensen met Alzheimer en soortgelijke ziektes de komende jaren flink gaat stijgen. Aan dat landelijke beeld ontkomt ook Zwartewaterland niet.

De Bovenkamer is een van de onderdelen uit het actieplan. “Inwoners kunnen voor al hun vragen over dit onderwerp bij De Bovenkamer terecht. Denk aan mensen die zich afvragen of het wel goed met ze gaat, maar ook mantelzorgers, buren of winkeliers die meer willen weten hoe ze met deze groep kunnen omgaan. Ik denk dat er steeds meer vragen in de samenleving leven”, zegt Knol.

Henriette Bruining weet dat wel zeker. Zij is namens Icare een van de zogenoemde casemanagers dementie binnen de gemeente Zwartewaterland en weet hoezeer het onderwerp leeft. “Als casemanagers pleiten we al langer voor dit initiatief. Er is behoefte aan een laagdrempelige plek waar mensen met alle vragen terecht kunnen. Nu de gemeente zoveel investeert in de combinatie tussen welzijn en dementie, is de tijd rijp. Wij beschouwen dit als een hele mooie kans.”

Volgens Bruining heeft Zwolle ook een soortgelijk informatiepunt. Dat voorbeeld volgt Zwartewaterland nu. 

“Elke donderdagmiddag is in Teeuwland een deskundige aanwezig. Wij beantwoorden niet alleen vragen, maar kunnen ook doorverwijzingen naar andere organisaties regelen, zoals bijvoorbeeld voor activiteitenbegeleiding.”

Elke donderdag tussen 13.30 en 15.30 uur is De Bovenkamer open. Wethouder Knol: “We zijn heel benieuwd naar de aanloop. Inwoners weten nu waar ze terecht kunnen. Mocht er geen behoefte zijn aan dit informatiepunt, dan stoppen we er op termijn mee. En is er juist veel behoefte, dan openen we mogelijk ook een dergelijk initiatief in de andere kernen.”

Betrokkenen openen De Bovenkamer komende donderdag feestelijk. Het is meteen de eerste middag dat mensen met vragen terecht kunnen bij de ruimte in Teeuwland.

Erik Driessen