Afbeelding
Cees Roorda

Wildlife-expositie in Schoonewelle opent zaterdag

Algemeen

ZWARTSLUIS - In Museum Schoonewelle wordt vanaf zaterdag 16 oktober de expositie Wildlife gehouden. Onder dit thema vindt in het museum elke twee jaar een expositie plaats, waarop zogenaamde ’natuurkunstenaars’ hun werk tentoonstellen. Inmiddels is het drie jaar geleden dat de laatste Wildlife-expositie in het museum aan de Handelskade werd gehouden.

“De reden waarom zal iedereen duidelijk zijn”, zegt Evelien Kuilder, een van de leden van de werkgroep Exposities bij Museum Schoonewelle. “Dus nu is hét moment om flink uit te pakken en maar liefst zes kunstenaars uit te nodigen om het mooiste van het mooiste uit hun collectie te tonen. Wij vinden dat we in die opzet zijn geslaagd en zetten de deuren nu wijd open om iedereen te laten meegenieten.”

De zes exposanten brengen een rijke variatie aan werken in voor deze expositie. Dat varieert van kleinschalig werk tot grote schilderijen. Tot de exposanten behoren kunstenaars die zich mogen verheugen in internationale roem, maar ook kunstenaars die in eigen land naam hebben weten op te bouwen door hun bijzondere manier van werken én hun opvallende kunstwerken. Het gaat om Cees Roorda, Herman Vos, Jan Jaap Stigter, Marion Schrevelius, Gert Koetsier en Erik Wessels.

Jan Jaap Stigter, inmiddels 80 jaar, heeft zich gespecialiseerd in het schilderen van olieverfminiaturen. Vogels zijn daarin altijd het hoofdonderwerp. “Dat zijn werk aansprekend is, blijkt wel uit het feit dat hij inmiddels heeft meegewerkt aan zo’n 250 exposities in eigen land, België, Frankrijk en Amerika”, volgens de organisatie. In Museum Schoonewelle toont hij miniaturen die in grootte variëren van 1x1 tot maximaal 10x10 centimeter. Ook anders dan anders is het werk van Marion Schrevelius-Gout. Zij exposeert schilderijen op hout: natuurschilderingen in acrylverf op boomplakken.

Herman Vos en Gert Koetsier exposeren in Museum Schoonewelle olieverfschilderijen. “Herman Vos is autodidact. Ook hij heeft een ruime expositie-ervaring, zowel in Nederland als in België. Schoonewelle toont twee schilderijen van zijn hand, beide van anderhalf bij een meter groot met sfeerbeelden van eidereenden en brandganzen.”

Gert Koetsier heeft zijn hele leven al iets gehad met het maken van mooie dingen. Tekenen, klussen, glas in lood en sinds zo’n 20 jaar schilderen met olieverf. Dieren eisen in zijn werk een hoofdrol op.

“Ik werk graag met acrylverf en ik probeer dieren zo te schilderen dat hun emoties als het ware te voelen zijn. Met name de sprekende blik in de ogen van dieren wil ik zo realistisch en natuurgetrouw mogelijk vangen met mijn penseel.” Dat is het antwoord van Erik Wessels op de vraag hoe zijn schilderijen tot stand komen. De kunstenaar met de meeste internationale ervaring in het gezelschap is Cees Roorda. Hij begon met exposeren in Johannesburg en daarna volgden Nederland, Duitsland en Guernsey. 

De expositie Wildlife begint op zaterdag 16 oktober en duurt tot en met zaterdag 15 januari. Museum Schoonewelle aan de Handelskade 25, is geopend op maandag van 13.30 tot 17.00 uur, van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Enrico Kolk