De miniaturen.
De miniaturen. Foto: Annie van 't Zand

Stoomgemaal na lange tijd weer onder stoom

Algemeen

KAMPERZEEDIJK - Ze hebben er lang op moeten wachten, maar afgelopen zaterdag was het eindelijk weer zover. De vrijwilligers van Het Oude Stoomgemaal konden weer aan een breed publiek laten zien waarmee ze om de week op zaterdagochtend druk zijn: het onderhoud van alle delen van de machine en het monument. 

“Ze glommen van trots dat het weer mocht en het vele bezoek is reden om ook op 6 november een extra stoomdag te houden”, aldus een van de medewerkers. “Het was zaterdag een drukte van belang bij het stoomgemaal.”

De machine was onder stoom en daarnaast was er ook een fototentoonstelling over 75 jaar bevrijding in de polder, waarin het gemaal ook een rol van betekenis heeft gespeeld. De foto’s van die tentoonstelling zijn gemaakt door Fotoclub Positief uit Hasselt.

Ook de officiële overhandiging van een tiental stoommodellen uit de nalatenschap van de heer Klein uit Nieuwleusen vond plaats. Hiermee kan de museale collectie worden uitgebreid. De nabestaanden van de heer Klein, de heer en mevrouw Van Veen, droegen de miniaturen zaterdag officieel over. Op zaterdag 6 november zullen deze miniaturen werkend te zien zijn tussen 10.00 en 16.00 uur.

Tevens was de heer Van Ittersum aanwezig die het bestuur namens de Stichting voor Elkaar van Univé een cheque van duizend euro overhandigde om het werk voor het behoud van het gemaal te ondersteunen.

Enrico Kolk