Minister Wopke Hoekstra en burgemeester Eddy Bilder
Minister Wopke Hoekstra en burgemeester Eddy Bilder Archieffoto: Enrico Kolk

Landelijke overheid rijdt gemeente in de geldwielen

Algemeen

ZWARTEWATERLAND – De gemeente staat er financieel nog steeds goed voor en dat gaan de inwoners merken, maakte de gemeente gisteren bekend. Volgend jaar dalen de woonlasten. Zelf koerst de gemeente de komende jaren af op een sluitende begroting. Toch waarschuwt wethouder Maarten Slingerland voor teveel optimisme. “Het Rijk zorgt continu voor financiële onzekerheid.”

Het Rijk stelt een paar keer per jaar vast hoeveel geld gemeenten ontvangen. Die bedragen schommelen sterk. “Stel je voor dat jouw werkgever meermaals per jaar de hoogte van je loon verandert”, zegt Slingerland. “De ene keer krijg je wat meer, de andere keer een stuk minder. Dat werkt niet. Je wilt toch gewoon weten waar je aan toe bent, zodat je verstandige financiële keuzes kunt maken Wij als gemeente willen dat ook. Voor onszelf, maar vooral voor onze inwoners. Want we staan zoals ieder wel weet voor grote uitdagingen, zoals de klimaat- en wooncrisis.” 

Vooralsnog verwacht Slingerland met de laatste cijfers sluitende financiën tot 2025. Daarmee trekt de gemeente, die in het verleden kampte met tekorten, de positieve lijn van de laatste jaren door. “Daar hebben we samen hard aan gewerkt. Het is dus gelukt. We zijn inmiddels een financieel stabiele gemeente geworden.”

In 2022 houdt Zwartewaterland naar verwachting rond de 2 miljoen euro over. “Daarmee gaan we uiteraard zorgvuldig om, want we weten niet precies wat we in de toekomst van het Rijk zullen krijgen”, zegt Slingerland. “In 2023, 2024 en 2025 eindigen we zoals het nu staat met een kleine plus.” 

Wat inwoners gaan merken, zijn vooral de lagere gemeentelijke woonlasten in 2022. De woonlasten dalen, doordat de rioolheffing op een andere manier wordt berekend. Tegenover een lagere rioolheffing staat een iets hogere afvalstoffenheffing. Onder aan de streep betalen meerpersoonshuishoudens volgend jaar 34 euro minder en eenpersoonshuishoudens 28 euro minder. “Een kleine maar welkome meevaller in een tijd waarin wonen duurder wordt”, zegt Slingerland. 

De begroting voor 2022 bevat meer goed nieuws, zegt de gemeente. Dit jaar was Zwartewaterland de beste van ons land met coronadienstverlening aan bedrijven, zo concludeerde MKB Nederland in een onderzoek. “Die lijn zetten we volgend jaar door”, zegt burgemeester Eddy Bilder. “We blijven onze inwoners en bedrijven zo goed mogelijk bedienen. Niet alleen bij corona, maar ook op andere vlakken.” 

Zo werkt de gemeente mee aan het toekomstbestendig maken van het bedrijfsleven op Zevenhont-Oost en–Zuid in Genemuiden, zegt wethouder Harrie Rietman. “We willen de werkgelegenheid behouden en bijdragen aan een duurzame omgeving. Ook versnellen we de woningbouw, zodat meer mensen een betaalbare woning vinden. En we gaan samen met de inwoners door met de Leefbaarheidsplannen. Overal zien we daarvan de resultaten.”

De gemeente zet in op een inclusieve samenleving, waaraan iedereen kan meedoen, en op positieve gezondheid. “We bevorderen op verschillende manieren het wel bevinden van mensen”, zegt wethouder Gerrit Knol. ”Hierover hebben we afspraken gemaakt met sportverenigingen en maatschappelijke organisaties, zoals een programma voor mensen met dementie en onze aanpak om armoede te bestrijden.”

Ook gaat de gemeente door met het verbeteren van de openbare ruimte, zegt Slingerland. “We investeren stevig in de buitenruimte en dat is duidelijk te zien. In parken in Hasselt en Genemuiden, in speeltuinen in de verschillende kernen en aan veiliger verkeer. En we zijn nog niet klaar. Ook in 2022 zetten we dit voort.”

Enrico Kolk