'De Jonathan'.
'De Jonathan'. Archieffoto

Greet Generaal roept op om werk van stichting ‘Schipper mag ik ook eens varen’ te steunen

Algemeen

ZWARTSLUIS - De kernen van Zwartewaterland waren eind september vertrekpunt voor een drietal boottochten voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Op initiatief van de Gemeente Zwartewaterland, Alzheimer Nederland en Netwerk Dementie Regio IJssel-Vecht maakten zo’n dertig personen een rondvaart met de Jonathan. 

Dit schip is eigendom van de Stichting ‘Schipper mag ik ook eens varen’(SMIOEV). Greet Generaal, bestuurslid van de PvdA Zwartewaterland, voelt zich bijzonder betrokken bij de doelstelling: “Het werk van deze stichting is zó geweldig belangrijk. Dat verdient het om ook uit de samenleving van Zwartewaterland extra steun te krijgen.”

Het doel van de Stichting SMIOEV is in eerste instantie het realiseren van vaartochten voor mensen met een beperking die over een beperkt budget beschikken. Het schip is ook rolstoeltoegankelijk. Jaarlijks wordt een programma met vaartochten opgesteld, variërend van dagtochten tot vierdaagse tochten. In het totaalplaatje biedt de stichting de accommodatie en het varend personeel.

De gasten moeten zelf altijd hun eigen begeleiding meenemen. Zeker voor groepen geldt daarnaast dat ze hun eigen ‘potje kunnen koken’ en buiten het varen om alles zelf kunnen regelen, maar een verzorging op het gebied van de horeca door de mensen van de stichting is ook mogelijk.

“In het afgelopen anderhalf jaar heeft ook voor deze stichting het werk vrijwel volledig stilgelegen”, vertelt Generaal. “Daarom is het ook extra mooi dat hun schip ingezet kon worden voor de vaartochten met dementerenden. Ik ben zelf aan boord geweest bij het vertrek vanuit Zwartsluis. Dan zie je hoeveel plezier de mensen beleven aan zo’n tocht. Er even uit zijn. En, als alles weer normaal functioneert, er zelfs meerdere dagen op uit kunnen trekken. Dat is geweldig voor de doelgroep waarop de stichting zich richt.”
De band met Zwartewaterland bestaat al enige tijd. Die ontstond op het moment dat Thecla Bodewes ambassadeur werd van de stichting. Op haar werf, toen nog gevestigd in Hasselt, is de Jonathan als het ware tot stand gekomen.

Het binnenvaartschip dat de stichting na de oprichting aankocht, is op deze werf met inzet van vele vrijwilligers volledig verbouwd tot een compleet voor de doelgroep gefaciliteerd schip. De Jonathan heeft een vaste afmeerplek gekregen aan de Grintwal in Hasselt. Ook is gebleken dat de stichting binnen de doelstelling een groot verzorgingsgebied heeft, waarin Zwartewaterland een centrale positie inneemt.
“Reden genoeg om ook de inwoners van Zwartewaterland nog meer te betrekken bij het werk van de stichting”, meent Generaal. Zij doet dan ook een oproep aan de inwoners om deze stichting te steunen. Dat kan door donateur te worden. En voor bedrijven bestaan er vormen van sponsoring.

“Als er personen of bedrijven zijn die de SMIOEV willen helpen, dan kunnen zij contact opnemen met de stichtingsbestuursleden. Ik hoop echt dat veel Zwartewaterlanders willen steunen, want ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het werk van deze stichting is. Zij bevorderen met hun werk en inzet de maatschappelijke deelname, integratie en emancipatie van mensen met een beperking. Zo leveren zij een belangrijke bijdrage aan het aan het terugdringen van het isolement waarin veel van de mensen uit de doelgroep zich bevinden, evenals trouwens ook vaak hun naaste familieleden en directe verzorgers.” 

“Het werk dat de stichting SMIOEV verricht mag als vrij uniek worden beschouwd”, vindt Generaal. “Er zijn in ons land namelijk maar weinig schepen die geschikt zijn voor een langer verblijf van mensen met beperkingen. Dat hier behoefte aan is, blijkt ook wel uit de vele aanvragen die de stichting bereiken. De hoop en de wens is dat de activiteiten in 2022 weer volledig kunnen worden opgepakt, zodat tal van mensen kunnen gaan genieten van de mogelijkheden van de Jonathan.”

Generaal vindt het vermeldenswaardig dat de Stichting ‘Schipper mag ik ook eens varen’ volledig werkt met vrijwilligers. Onderverdeeld in een klusploeg, een logistieke ploeg, de bemanning en het bestuur. “Een kleine 30 personen die zich met hart en ziel inzetten voor de stichting. Het allemaal doen om die ‘glimlach’ te kunnen zien op het gezicht van hun gasten.”

Voor meer informatie over de stichting en/of over het donateurschap/sponsoring: www.schippermagikookeensvaren.nl.

“Allemaal om die ‘glimlach’ te kunnen zien op het gezicht van hun gasten”