Afbeelding
Stockfoto

Ingezonden: Fysieke en psychische problemen bij jeugd, gemeenten moeten in actie komen

Algemeen

Uit verschillende jarenlange onderzoeken en bevindingen, blijkt dat we te weinig bewegen.

Tegen de tijd dat de gevolgen zich openbaren, zijn er al vele jaren met ongezonde leefgewoonten verstreken. Vanaf dan is het een kunst om verdere schade te beperken. Terugkeer naar beter en gezond, is dan een uitdaging.

Een oplossing voor onze leefstijlepidemie is om mensen vanaf jonge leeftijd te stimuleren gezond te leven. In de Scandinavische landen brengen ze dit al tientallen jaren in de praktijk.

Urban beweegparken met divers aanbod, gezonde voeding en voldoende slaap, zijn daarbij van groot belang.

De noordelijke landen kennen een gezondheidssysteem waarbij de eerstelijnszorg is opgeleid voor zowel curatieve als preventieve taken. De huisartsenpraktijk wordt ingezet als ambassadeur voor gezond leven. 

Op regionaal niveau wordt door de provincie, gemeente, werkgevers en scholen stelselmatig en gezamenlijk gewerkt aan voorlichting en het stimuleren van gezond gedrag. Daarmee wordt één heldere boodschap uitgedragen: gezondheid is belangrijk en u kunt er overal aan werken! In de kantine op het werk en sport, maar ook op school en in de wijk. 

Het slaan van een brug tussen werkgevers, scholen, gemeenten, zorg en zorgverzekeraars, om gezond te blijven als een gedeelde verantwoordelijkheid te zien, moet helaas vrijwel overal in Nederland nog ontdekt worden.

Gerrit Eenkhoorn
Stichting Navaliaburcht outdoorsports

Enrico Kolk