Afbeelding
Stockfoto

Informatieavond over pleeg- of steunouderschap

Algemeen

ZWARTEWATERLAND - De gemeente Zwartewaterland en Trias Pleegzorg houden op maandag 8 november een informatieavond in het gemeentehuis over pleeg- of steunouderschap. Inwoners die dubben over de vraag of pleegouder of steunouder zijn misschien iets voor hen is, kunnen terecht op de avond.

“We willen kinderen graag dichtbij huis opvangen, zodat zij in hun vertrouwde omgeving en naar hun eigen school kunnen”, zegt wethouder Maarten Slingerland. Ook in Zwartewaterland zijn er kinderen en jongeren die tijdelijk of voor langere tijd niet thuis kunnen wonen. “Als er geen opvangmogelijkheden in de buurt zijn, dan wordt een kind verder weg geplaatst”, legt de wethouder uit. “Hij of zij komt dan vaak in een vreemde omgeving en op een andere school. Dat betekent meer onzekerheid voor het kind, dat juist behoefte heeft aan stabiliteit en veiligheid. Daarom is het belangrijk dat we kinderen zoveel mogelijk in de buurt opvangen.”

Mensen denken weleens dat ze als pleegouder iets speciaals moeten kunnen. Maar dat is niet juist, zegt Esther Wissink van Trias Pleegzorg. “We zoeken juist gewone mensen die zich willen inzetten voor een bijzonder kind. Mensen die stabiliteit en veiligheid kunnen bieden en openstaan voor samenwerking. Alleenstaand, getrouwd of samenwonend, werkend of thuis, met of zonder eigen kinderen: het kan allemaal. In persoonlijke gesprekken kijken we welk gezin wat kan bieden. Het is echt maatwerk.” 

Wissink vertelt op de informatieavond over pleegouder worden. Een pleegouder verhaalt uit haar dagelijks leven. De scholingswerker geeft informatie over verschillende vormen van pleegouderschap, het opleidingstraject en de ondersteuning die de pleegzorgorganisaties aan pleegouders bieden.

Deze zelfde avond geeft preventiemedewerker Aukje van den Arend informatie over het project Steunouders. Als steunouder zorg je één of meer dagdelen voor een kind van een ander, legt Van den Arend uit. “Hiermee ontlast je de ouders en geef je de kinderen een leuke tijd. Je bent als een soort oom en tante, of opa en oma. Het is een laagdrempelige en gelijkwaardige manier om een kind wat extra liefde en aandacht te geven. Gewoon thuis, met je eigen kinderen erbij.”

Ook hierin is maatwerk mogelijk. Er wordt in overleg met steunouders gekeken wat zij kunnen bieden. 

Wie deel wil nemen aan de avond, of pleegouder of steunouder wil worden, kan mailen naar sociaaldomein@zwartewaterland.nl. De avond vindt op 8 november plaats in het gemeentehuis en begint om 19.30 uur. 

Enrico Kolk