Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Burgemeester B(u)ilder metselt Hasselter wapen in ‘Wachters in de Weide’

Algemeen

HASSELT – Burgemeester Eddy Bilder, afkomstig uit de bouwwereld, mocht deze week weer eens met de handen in de (niet letterlijke) klei voor een bekende klus. Hij metselde het wapenschild van Hasselt in de ‘Wachters in de Weide’.

Met het gereedkomen van het gevelmetselwerk van de appartementen ‘Wachters in de Weide’ aan de Torenwachter in Hasselt, worden ook de Hasselter wapens goed zichtbaar, schrijft ontwikkelaar WVG in een persbericht. “Deze wapenschilden zijn opgenomen in het metselwerk van de hoofdentree en geven de gebouwen nog meer cachet.”

In de ontwerpfase groeide de wens van de Hasselter architect Martijn Linde om de gebouwen op deze markante locatie nog statiger te maken. “Het laat zich niet raden waarom gekozen is voor het Hasselter wapen”, aldus Henk-Jan Overmars, die bij dit project als technisch ontwikkelaar betrokken is.

Het opnemen van bijzondere geveluitwerkingen in metselwerk gebeurt niet vaak meer, volgens Harmen Knol van Knol Bouw. “Vroeger werden nog wel eens fraaie architectonische uitspattingen opgenomen in prominente buitengevels. Tegenwoordig zien we dit niet vaak meer, het wordt als lastig of duur bestempeld en ook niet iedere metselaar is dit vakmanschap nog vaardig. We zijn dan ook verheugd dat we hier met onze medewerkers een fraaie uitwerking van hebben mogen maken.”

In Hasselt is in het verleden eerder een Hasselter wapen ingemetseld. Dat is zichtbaar op de hoekwoning Burgemeester Royerplein / Justitie Bastion, op de plek waar in het verre verleden café Gloerich heeft gestaan. Overmars: “Maar we zijn niet de enige die het idee hebben opgevat om het rood-wit-blauwe wapen terug te laten komen in bouwwerken. Ook bij de herbouw van de Veerpoort bij het oude brugwachtershuisje, zal het wapen prominent tot uiting komen. Mooi om te zien dat elementen uit het verleden weer zichtbaar worden.”

Zowel Knol Bouw, Linde Architectuur als WVG Ontwikkeling willen deze bijzondere gebeurtenis niet ongemerkt voorbij laten gaan. Dat is de reden geweest dat burgemeester Eddy Bilder is gevraagd om één van de geglazuurde stenen in het wapen aan te brengen. Afgelopen dinsdagmiddag heeft deze officiële gelegenheid plaatsgevonden.

Als de bouw van de twee woontorens ‘Wachters in de Weide’ naar wens blijft verlopen is het de bedoeling om in mei 2022 met de oplevering van de appartementen te starten. 


Enrico Kolk