Afbeelding
Foto: Enrico Kolk

Raadscolumn PvdA: ‘Verschillen mogen er zijn’

Algemeen

12 jaar zaten we samen in de gemeenteraad. Zaterdagochtend werd ik opgeschrikt door het bericht van overlijden van Johannes van den Berg. Oud-raadslid van de SGP, oud-nestor van de Raad en bovenal natuurlijk geliefd echtgenoot, vader, opa en gewaardeerd lid van de Zwartewaterlandse, Genemuider samenleving.

Als je het buiten onze gemeente vertelt, wordt er vaak verwonderd opgekeken, maar in Zwartewaterland – en eerder al in Genemuiden - kunnen de SGP en de PvdA elkaar vaak goed vinden in de lokale politiek. Ik herinner me nog goed dat we, Jannet Hoentjen en ik, startten in de commissie grondzaken waar ook Johannes in zat. Hij, het ervaren raadslid, en wij die alles nog moesten leren. 

Als oud-leraar was het Johannes natuurlijk op het lijf geschreven om ons af en toe mee te nemen in hoe zaken in een raad werken. Ook op de inhoud wisten we als PvdA en SGP elkaar over het algemeen goed te vinden. Natuurlijk waren en zijn er ook onderwerpen waarop onze principes ver uit elkaar liggen. Deze verschillen werden over en weer niet altijd begrepen, maar wel altijd gerespecteerd. Dat en ook de humor van Johannes en zijn (ondeugende) lach maakt dat ik zaterdag schrok, maar ook met een warm gevoel aan hem dacht.

Elkaars verschillen respecteren, of je ze nu begrijpt of niet. Wat hebben we daar op dit moment een behoefte aan in onze samenleving. Het voelt alsof de verschillen steeds groter worden. Het corona-debat verhardt en elkaar de maat nemen lijkt de norm geworden. 

Alsof iedereen gelijk wil hebben en vooral zijn eigen gelijk aan de ander wil opleggen. Er lijkt steeds minder begrip voor elkaar, minder ruimte om van mening te verschillen en elkaar toch te respecteren. Zoeken naar wat ons bindt en hoe we er samen iets moois van kunnen maken.
De samenwerking tussen de SGP van Johannes van de Berg en onze PvdA werkt omdat we allemaal hetzelfde doel voor ogen hebben: een mooie gemeente Zwartewaterland voor al onze inwoners.

Hopelijk lukt het ons ook om in deze Corona-tijd allemaal weer hetzelfde doel voor ogen te krijgen: Een gezonde wereld, gezond Zwartewaterland waarin we zo goed en vrij mogelijk met elkaar samen kunnen leven.

Astrid Dijkstra
fractievoorzitter PvdA Zwartewaterland

Na het schrijven van deze column bereikte ons het bericht dat ook de geliefde vrouw van Johannes van den Berg, Hennie is overleden. Wij wensen de familie veel sterkte toe in deze zware tijd.

Enrico Kolk