Afbeelding
Bianca van den Berg

Raadscolumn CDA: ‘Verwachten’

Algemeen

Zaterdag was het weer zover. De jaarlijkse intocht van de goedheiligman. Afgelopen week stond bij ons in huis de tv ’s avonds afgestemd op het sinterklaasjournaal en er gaat, zoals ieder jaar, weer van alles mis op de stoomboot. Maar zaterdag tijdens de intocht komt het uiteindelijk dan toch allemaal weer goed. Eind goed al goed.

De boodschap die we de dag ervoor kregen was minder positief. Waar we dachten dat het einde van de pandemie in zicht was moet er helaas weer bijgestuurd worden. Hebben we dan verkeerde verwachtingen gehad of is het virus zo ongrijpbaar dat we geen idee meer hebben wat we nu moeten doen? Wat is de juiste aanpak? Wanneer worden de juiste beslissingen genomen?

De komende tijd komen er meer belangrijke zaken op ons af die aandacht vragen. Die verantwoordelijkheid vragen en soms ook een beetje nuchterheid. Het buitengebied en de landbouw lijken soms het kind van de rekening te worden. De stikstofcrisis wordt uitgespeeld over de rug van de agrarische sector. Het is pijnlijk om te horen hoe er in de landelijke politiek soms gesproken wordt over de boeren. 

De landbouw lijkt het wisselgeld te worden om bouwprojecten weer vlot te trekken. Ook de energietransitie wordt voor een groot deel over de schutting gegooid richting het buitengebied. Windmolens en zonnevelden staan over het algemeen op landbouwgrond. Woningbouw en uitbreiding van de industrie vraagt om ruimte, maar ook de boer vraagt om grond. 

Landbouwgrond wordt steeds belangrijker voor de toekomstbestendigheid van de agrarische bedrijven. Extensivering is geen keuze meer maar een middel. Het is noodzakelijk voor de bedrijfsvoering, om te kunnen blijven voldoen aan de steeds strakkere normen. Om te overleven!!

Als CDA-fractie vinden we een vitale agrarische sector van groot belang. Bedrijven moeten toekomstperspectief blijven houden en het is op meerdere vlakken van groot belang dat een volgende generatie de familiebedrijven op een gezonde manier kan voortzetten. Voor een gezonde sector, maar ook voor een leefbaar platteland.

Eind goed al goed? Ook ik kan niet in de toekomst kijken. Er komen veel dingen op ons af waar we weinig invloed op hebben, maar de zaken waar we het verschil kunnen maken zullen we ons best doen om tot goede besluiten te komen. Waar we ons best doen om rentmeesterschap een gezicht te geven. Samen voor een mooi Zwartewaterland!

Martijn Riezebosch
Fractielid CDA