Afbeelding
Foto: Gerrit Slurink

Bever zwemt in donker door de Hasseltse gracht

Algemeen

HASSELT - Grachtbewoner Arjan Winters keek even raar op, vorige week. In de Hasselter gracht zag hij een dier zwemmen dat daar niet vaak voorkomt.

Hij belde aan bij fotograaf Gerrit Slurink, die meteen gewapend met de camera naar buiten ging. “Ik moest direct het fototoestel pakken, want hij had een bever in de gracht gesignaleerd”, vertelt Slurink.

Het dier vastleggen bleek echter nog geen sinecure. “Uiteraard zwom hij regelmatig uit het zicht, maar hij kwam toch onze kant nog op.” Toen lukte het de fotograaf om het dier vast te leggen. “Daarna zwom hij onder de brug door naar het Zwartewater”, weet Slurink.

De bever was jarenlang afwezig in Nederland. “Sinds 1988 zijn ze weer uitgezet in ons land”, legt Natuurmonumenten uit. “Eerst in de Biesbosch, daarna  ook in andere gebieden zoals de Gelderse Poort, het Maasdal en het Hunzedal.”

Van daaruit heeft de bever zich over grote delen van het land gevestigd. Ook zwerven de dieren door het land heen. “Zolang er maar genoeg water, voedsel en leefruimte aanwezig is”, aldus Natuurmonumenten.

Of de bever ook in de omgeving van Hasselt leeft, is niet bekend.

Enrico Kolk