Afbeelding
Bas Wilberink

Avondopening gemeentehuis tijdelijk afgeschaft

Algemeen

ZWARTEWATERLAND - De avondopenstelling van het gemeentehuis op maandag is tijdelijk afgeschaft. Een alternatief is er niet. Reden daarvoor zouden de coronamaatregelen zijn. Dat is opmerkelijk, omdat de Rijksoverheid op haar website schrijft dat gemeentehuizen ‘essentieel’ en daarom uitgezonderd zijn van de avondlockdown.

Mensen die niet de mogelijkheid hebben om binnen kantooruren bijvoorbeeld een identiteitskaart of rijbewijs aan te vragen, kunnen normaliter op maandagavond terecht. De gemeente schaft dat nu af onder het mom van coronamaatregelen, maar staat daarin alleen.

Omliggende gemeenten passen namelijk de openingstijden niet aan. En dat hoeft ook niet van de Rijksoverheid. “Er is geen wijziging in openingstijden voor essentiële dienstverlening, zoals gemeentehuizen”, schrijft de Rijksoverheid over de maatregelen.

Op het gemeentehuis in Zwartewaterland wordt anders gedacht over het essentiële van een gemeentehuis, zo blijkt. De gemeente biedt geen alternatief, zoals bijvoorbeeld de zaterdagochtend, voor de tijdelijke sluiting op maandagavond.

Deze krant stelde vragen over de sluiting, maar kreeg daarop geen reactie.

Enrico Kolk