Pim Kaagman was 'doodziek' van de nederlaag bij NEC Delfzijl.
Pim Kaagman was 'doodziek' van de nederlaag bij NEC Delfzijl. Foto: Tennekes

Verrassende nederlaag DESZ bij hekkensluiter NEC Delfzijl

Sport

(door Gerard Meijeringh)

DELFZIJL - DESZ heeft zaterdag met 3-0 verloren van NEC Delfzijl. Een fikse domper voor de club uit Zwartsluis. “Ik ben er doodziek van, maar het was dik en dik verdiend. We hadden een totale offday. We zijn op alle fronten afgetroefd”, aldus DESZ-trainer Pim Kaagman.

Was het onderschatting? “Ik denk het niet. Ik heb dat ook niet geproefd bij de jongens. Je weet dat NEC Delfzijl geen slechte ploeg is. In het begin heeft het daar niet meegezeten. Dit is echt geen verkeerd elftal. Dat heb ik ook tegen de jongens gezegd, maar dat is niet geland”, aldus Kaagman.

DESZ begon nog wel goed aan de wedstrijd. “De eerste tien minuten waren prima. Toen hadden we ook voor kunnen komen, maar we misten scherpte om enkele kansen af te maken”, aldus Kaagman. 

De grootste kans was in de eerste helft voor Herwin Talen. “Maar hij legde de bal breed in plaats van om zelf af te maken. Zijn breedtepass was te hard.”

In de 36ste minuut kwam NEC Delfzijl op voorsprong uit een omschakelmoment. Bram Mulder, de linksbuiten van de thuisploeg, had een goede actie in huis. Hij speelde twee man uit en legde de bal goed terug. Brend Hansen schoot vervolgens raak.

Na rust begon DESZ goed aan de tweede helft. Frank Kuurman was dichtbij de gelijkmaker. Zijn goede kopbal werd echter op uitstekende wijze gepakt door de sterke spelende doelman van NEC Delfzijl. Vervolgens maakte de gevaarlijke Dion Zimmerman de 2-0. 

Robert Redder kreeg vervolgens nog een kans op de 2-1, maar de keeper bracht redding. In de slotfase bepaalde Zimmerman de eindstand op 3-0. 

NEC Delfzijl was buitengewoon efficiënt. “Dat is wel zo, maar veel belangrijker is dat NEC Delfzijl veel meer als een team speelde. Ik kan mijn spelers niets verwijten. Ze hebben hard gewerkt, maar je kunt ook hard werken als collectief”, aldus Kaagman. 

“Zimmerman heeft een geweldige wedstrijd gespeeld, maar je weet dat hij een goede actie in huis heeft. Dan moet je hem insluiten, maar wij lieten hem steeds lopen, zodat hij die steekpass kon geven. Het was los zand en organisatorisch stond het bij ons niet zo als zou moeten zijn. Als collectief maakten we niet de juiste keuzes. De eindpass was ook niet goed. Het waren allemaal kleine dingen en die stapelden zich op. We hebben niet gedaan wat we moesten uitvoeren en hebben als collectief niet de juiste keuzes gemaakt.”

Maandag heeft de KNVB het reguliere programma van komend weekeinde eruit gehaald. Dat betekent dat DESZ zaterdag thuis niet in actie komt tegen The Knickerbockers. Wel kunnen voor komende zaterdag op vrijwillige basis inhaalwedstrijden worden ingepland. “We kunnen best nog wel een wedstrijd voetballen, maar daarna niet meer. We hebben een schaduwwedstrijd tegen ASC ‘62 ingepland”, sprak Kaagman, toen het nieuws van de KNVB nog niet bekend was.

Gerard Meijeringh