Het stembureau in d'Overtoom in maart dit jaar.
Het stembureau in d'Overtoom in maart dit jaar. Foto: Enrico Kolk

Gemeente start zoektocht naar stembureauleden

Algemeen

ZWARTEWATERLAND - De gemeente is op zoek naar mensen die de stembureaus op 14, 15 en 16 maart willen bemensen. “De hulp van stembureauleden maakt het mogelijk dat inwoners van Zwartewaterland gemakkelijk en veilig hun stem uit kunnen brengen”, schrijft de gemeente op de website.

“Samen met andere stembureauleden zorgt u ervoor dat de verkiezingsdag goed verloopt. De stembureaus zijn tijdens deze verkiezing waarschijnlijk weer op drie dagen open. Kiezers kunnen dan stemmen op maandag 14, dinsdag 15 en woensdag 16 maart”, aldus de gemeente. Stembureauleden worden ingedeeld in een van de twee ploegen. De ochtendploeg bemenst het stembureau van 7.00 tot 14.30 uur. De middagploeg van 14.30 tot 21.00 uur. “Na het sluiten van de stembureaus (21.00 uur) telt u samen met andere leden zorgvuldig en handmatig de uitgebrachte stemmen.”

Om stembureaulid te worden, moeten mensen een kennistoets doen, die online plaatsvindt. “Wanneer u slaagt, ontvangt u een certificaat. Dit heeft u nodig om als stembureaulid aan de slag te kunnen. De kennistoets is zeer laagdrempelig en makkelijk te volgen”, laat de gemeente weten.

Taken van stembureauleden zijn het informeren van de kiezers met vragen over het stemproces, het innemen en controleren van stempassen, volmachten en het doen van identiteitscontrole. Ook moeten zij de werkzaamheden bewaken en onvolkomenheden in stempassen, aantallen en dergelijke signaleren. Ook het uitreiken van de stembiljetten valt onder de taken, net als de controle op de inworp van de stembiljetten in de stembus. Als laatste zijn stembureauleden ook verantwoordelijk voor het zorgvuldig tellen van de stembiljetten en het inpakken van materialen na 21.00 uur en administratieve verslaglegging over de verkiezingsdag.

De gemeente is op zoek naar mensen die op de dag van de stemming minimaal 18 jaar, stressbestendig, representatief en behulpzaam zijn. Ook moeten stembureauleden de Nederlandse taal goed beheersen en duidelijk en helder kunnen communiceren en op eigen gelegenheid van en naar het stembureau kunnen komen. Ook moeten ze fysiek in staat zijn om een dagdeel op het stembureau te zitten en na 21.00 uur de stemmen te tellen en een e-mailadres en een mobiele telefoon hebben. Voor vragen kunnen mensen een mail sturen naar verkiezingen@zwartewaterland.nl.

Stembureauleden krijgen een vergoeding van 120 euro. “En wij bieden een gezellige en leerzame dag met lunch/maaltijd, een interessante ervaring waarin u uw maatschappelijke betrokkenheid kunt laten zien en de mogelijkheid om de volgende jaren weer op een verkiezingsdag mee te helpen.” 

Aanmelden kan via zwartewaterland.nl/stembureaulid.

Enrico Kolk