Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Brief uit Roemenië dankt voor schoenendoosactie

Algemeen

GENEMUIDEN - Alinda Visscher en de Hervormde gemeente hielden een tijdje geleden weer een schoenendozenactie voor Roemenië. De dozen zijn inmiddels in dat land aangekomen en de eerste dozen zijn ook al uitgedeeld. Visscher kreeg een brief uit Roemenië:

“Beste iedereen die heeft meegewerkt aan de schoenendozenactie,

Niet snel zal ik die ene keer vergeten toen we vorig jaar december met de auto, volgestopt met schoenendozen, op weg waren naar de dorpen rond Oradea. We reden over de dorpsstraat, via een hobbelige achterstraat naar één van de gezinnen. Zodra we de auto hadden stilgezet en de kofferbak openden om de schoenendozen te pakken, ging het verroeste tuinhek knarsend open en kwam moeder met haar twee kinderen ons al tegemoet. 

Met een gevoel van “hartelijk welkom” liepen we over een schattig erfje met wat kippen, een loslopend konijn en een magere hond die met zijn kop op de voorpoten vanaf de deurmat ons sluiks in de gaten hield. Een zinken teil met te wassen kleding stond naast het houten tuintoilet. 

Moeder vertelde over de slechte gezondheid van oma en de medische kosten die de pan uit rezen. En het iedere winter terugkerende kachelhout dat een beproeving is voor de portemonnee en voor de longen, zeker op een mistige en waterkoude decemberdag als toen.
Jázmin en Dominik begonnen te stralen toen ze op het grote bed (tevens bankstel, eettafel en speelruimte) gingen zitten en de schoenendozen in ontvangst namen. “Ze hebben de dagen afgeteld,” vertelde moeder, terwijl ze de kalender van de muur pakte: “Kijk...” Inderdaad, ruim drie weken stonden dag bij dag zorgvuldig doorgestreept op de kalender.

Toen drong het enigszins tot me door hoeveel u voor hen betekent! Heel hartelijk dank voor jullie betrokkenheid, inzet en passie met het jaarlijks organiseren van de schoenendozenactie! De dozen komen terecht bij de arme gezinnen op het platteland, de kinderen van Julia Daily Care opvang, en de kinderafdeling van het ziekenhuis. 

Toelevend naar de kerst wens ik u dé grote Gift toe: God Die Zijn eniggeboren Zoon gaf aan arme zondaren die Zijn komst in het hart verwachten en de dagen tellen! “En het geschiedde, als zij daar waren, dat de dagen vervuld werden, dat zij baren zou. En zij baarde haar eerstgeboren Zoon en wond Hem in doeken en legde Hem neder in de kribbe, omdat voor henlieden geen plaats was in de herberg”.

Wij wensen u gezegende kerstdagen en een voorspoedig Nieuwjaar.

Met vriendelijke groet: team van het CE Huis, Júlia Home, Martin en Sándor.”

Enrico Kolk