Vlnr: Diede Veld, Fay Boxum, Esmée Mulder en Storm Boxum.
Vlnr: Diede Veld, Fay Boxum, Esmée Mulder en Storm Boxum. Foto: Swol 1894

Sluzigers Storm en Fay Boxum halen podium op NJK

Sport

EINDHOVEN - Storm en Fay Boxum uit Zwartsluis hebben afgelopen weekeinde het podium gehaald bij de Nederlandse junioren kampioenschappen (NJK) in Eindhoven. Storm Boxum pakte zilver en brons. Fay Boxum moest bij de meisjes tot en met 12 jaar een klassement zwemmen en eindigde als tweede. Ook Sluziger Diede Velde kwam in actie op het NJK. Hij eindigde op een verdienstelijke zevende plek in het juniorenklassement.

De 14-jarige Storm Boxum was goed voor acht starts en nam twee keer eremetaal mee naar huis. Op zijn favoriete afstanden, de 100 en 200 meter schoolslag, liet hij zien terecht tot de Nederlandse top te behoren. Hij wist ver onder zijn inschrijftijden te zwemmen en zwom zich met snelle tijden naar het brons en het zilver. 

Op zaterdag zwom hij sterk op de 200 meter schoolslag. Zijn tijd van 2.32.80 was een persoonlijk record en goed voor zilver. Een dag later won hij brons op 100 meter schoolslag. Met zijn tijd van 1.10.37 bleef hij dik onder zijn persoonlijk record. 

Zus Fay Boxum zwom het junioren 1/2 klassement bestaande uit negen afstanden. Vrijdag kende ze een goede start. Ze schreef de 400 meter vrije slag op haar naam. Fay Boxum zwom een tijd van 4.44.99 en was daarmee veruit de snelste op de 400 meter vrije slag. 

De talentvolle jonge zwemster zwom zich op het NJK in totaal maar liefst vier keer naar de eerste plaats én vier keer naar de tweede plaats. Door een onfortuinlijke diskwalificatie op de 100 meter vlinderslag miste zij de titel. Daardoor scoorde ze geen punten op deze afstand. Daardoor veranderde haar riante voorsprong in een ogenschijnlijk niet te overbruggen achterstand. 

Vervolgens wist Fay Boxum bijna nog een huzarenstukje uit te halen. Met een tweede plek op de 200 meter schoolslag en ruime overwinningen op de 100 meter rugslag en 200 meter wisselslag wist ze bijna nog het klassement te winnen. Ze kwam uit op 4252 punten en eindigde door haar absolute toptijden op acht afstanden als tweede achter Elin Brinkhof van WZ&PC uit Purmerend. Boxum wist ook nog eens enkele al heel lang staande regiorecords op haar naam te zetten. 

Diede Veld zwom het jongens junioren 1/2 klassement. Hij bewees in prima vorm te zijn tijdens het juniorenkampioenschap door keer op keer snelle tijden neer te zetten. Het leverde Veld een verdienstelijke zevende plaats van Nederland op.

De Nederlandse Junioren Kampioenschappen vonden van 10 tot en met 12 december 2021 plaats in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion in Eindhoven.

Gerard Meijeringh