Afbeelding
Foto: Aangeleverd

PvdA geeft Burgemeester Ten Veldestraat een nieuwe naam

Algemeen

GENEMUIDEN – De Burgemeester Ten Veldestraat kreeg afgelopen zaterdag een nieuwe naam van de PvdA. “In Genemuiden bestaat er geen traditie als het gaat om het noemen van straten naar oud-burgemeesters. Geen burgemeester Hulststraat, geen van Zeehuizenweg, zelfs geen Rietkerkallee. Er is maar één uitzondering, de burgemeester ten Veldestraat, genoemd naar burgemeester Groote Balderhaar ten Velde, die met zijn vrouw verdronk bij de ramp met de veerpont”, schrijft de partij in een persbericht.

De PvdA noemt dat ‘eigenlijk best wrang’. “Als we bedenken dat hardnekkig het verhaal de ronde doet dat het op nadrukkelijk aandringen van de burgemeestersvrouw was, dat, ondanks de storm en het kolkende water, de veerman, Thijs Velthuis en zijn zoon Jan van wal staken om het gezelschap over te zetten.”

En zo gaat het wel vaker, zegt de partij. “In Genemuiden herinneren straatnamen aan de pioniers van de kokosindustrie, de geslaagde ondernemers, zoals Karst de Lange en Klaas Fuite. Dat mag natuurlijk, zo blijft de herinnering aan hen in leven, maar wat herinnert ons nog aan de vrouwen en kinderen die hun dagen sleten met vlechten en werken achter het mattenraam? Wat laat ons nog terugdenken aan de mannen, die direct van school de fabriek (’de Skure’) ingingen en hun hele werkzame leven zich letterlijk hebben krom gewerkt, vaak in een hels kabaal, tegen net iets meer dan een hongerloon? Er is nog geen steeg die hen in ere houdt.”

Daarom grijpt de Partij van de Arbeid het moment, bijna 100 jaar later, aan om de schijnwerper te richten op anderen, die evengoed hun leven verloren op die helse avond in maart 1922. “Daarom nemen we de vrijheid om de Burgemeester ten Veldestraat te hernoemen in de Thijs en Jan Velthuisstraat, de veerman en zijn zoon, die bij het uitoefenen van hun taak, het leven lieten. Letterlijk symboolpolitiek, een symbool waarmee de PvdA wil aangeven dat er voor ons geen plek is voor ongelijkheid binnen de samenleving, niet tussen mannen en vrouwen, niet tussen jong of oud, blank of gekleurd, homo of hetero, rijk of arm. En ook niet tussen burgemeesters en veermannen. Binnen een democratie is iedereen gelijkwaardig. En nu nog een Grietje van Dalfsenplein.”

Zij was het jongste slachtoffer van de ramp met de veerpont, slechts 17 jaar oud. “Een ramp van zo’n omvang schokt een gemeenschap, dat is een eeuw geleden ook zeker het geval geweest. Er blijft ook een kras achter op het collectieve geheugen”, volgens de partij. “En het is goed dat in 2016 bij het veer een gedenkteken is aangebracht en dat nu, een eeuw na dato, het Historisch Centrum Genemuiden zorgvuldig documenteert wat er die dag is gebeurd.” Maar dat alleen de burgemeester een straatnaam kreeg, is volgens de PvdA ‘iets geks’.