Afbeelding
Foto: Enrico Kolk

Stelling: Speeltuin Willem Egbertsstraat is belangrijker dan woningbouw op die plek

Algemeen

De Stadskoerier vroeg partijen die deelnemen aan de verkiezingen om te reageren op drie stellingen. Zij kregen de ruimte om in maximaal 200 woorden hun zegje hierover te doen. Dit zijn de reacties op de stelling: Speeltuin Willem Egbertsstraat is belangrijker dan woningbouw op die plek.

ChristenUnie

“In Zwartewaterland moet er voldoende ruimte zijn voor kinderen om te spelen, in speeltuinen, maar ook in bosjes om hutten te kunnen bouwen en in bomen te klimmen. De openbare ruimte daagt uit tot spelen en bewegen. Dat vraagt om keuzes. De Willem Egbertstraat leent zich voor spelen en niet voor inbreiding met woningen.”

SGP

“Al in 2008 is gesproken over de bouwplannen aan de Willem Egbertstraat. Er was sprake van het realiseren van 24 huurwoningen op deze inbreidingslocatie. Tot op heden is geen woningbouw gerealiseerd en is met de buurt schriftelijk afgesproken om tot 2028 niet te bouwen. Aan deze afspraak wil de SGP zich houden! De buurt heeft hier een prachtige plek om te spelen, te bewegen en te ontmoeten gerealiseerd die men ook zelf onderhoudt. Echter, onze inwoners moeten ook ergens wonen. We zien dat in Hasselt grote behoefte is aan huurwoningen en levensloopbestendige woningen. De SGP wil graag de komende periode onderzoeken of wonen, op kleine schaal, mogelijk is met als uitgangspunt het behouden van de speeltuin.”

CDA

“Initiatieven zoals de speeltuin in de Willem Egbertsstraat vinden wij geweldig. Inwoners die zich op die manier inzetten voor hun buurt, en daarmee wat ons betreft voor de samenleving, daar zijn wij trots op! Daarnaast weten we dat de gemeente Zwartewaterland een van de meest versteende gemeenten van Nederland is. Dus we moeten meer aan groen in de bestaande wijken doen. De speeltuin draagt daar, met haar natuurlijke karakter, nu al aan bij! Wij zien daarom liever geen woningen op deze plaats. 

Als het gaat om woningbouw, dan moet dat wat CDA betreft aan de randen van de stad. Om de Weede, Tag-West en Binnenveld in Genemuiden zijn goede plekken voor woningbouw. Het veld aan de Willem Egbertsstraat kan wat ons betreft als speeltuin blijven. Wel moeten we zuinig met onze openbare ruimte omgaan. Het veld is groot en daarmee is er ook ruimte voor alle leeftijden, dus ook wat oudere kinderen moeten gebruik kunnen maken van de ruimte. Er zijn al scholen die gebruik maken van het speelveld. Het lijkt ons goed als meer scholen/verenigingen van het veld gebruik kunnen maken. Zo gaan we nuttig om met de openbare ruimte en kan iedereen er van genieten.”

BGZ

“De speeltuin moet behouden blijven. Dit soort initiatieven zijn belangrijk en is een toegevoegde waarde aan de leefomgeving. Daarbij dienen dergelijke speeltuinen ook als sociale ontmoetingsplaats in de buitenlucht en dragen ze bij aan bewegen in de buitenruimte.”

PvdA

“De bewoners van de Willem Egbertsstraat hebben samen iets heel moois neergezet. Niet alleen is het een mooie speeltuin, maar ook een ontmoetingsplek voor de buurt. Zo lang als de buurt dit initiatief blijft nemen en het middenterrein tussen hun woningen zo mooi en aantrekkelijk houdt voor de buurt, staan wij hier volledig achter. Woningbouw kan op meer locaties, de invulling van deze buitenruimte is uniek en waardevol. Houden zo!”

VVD

“De VVD staat voor een prettige buurt om in te wonen. We kijken daarom niet naar woningbouw op plekken waar inwoners al met elkaar bezig zijn om hun buurt mooier te maken. Woningbouw is en blijft een belangrijk thema voor onze gemeente. De VVD wil daarbij voorkeur geven aan woningbouw van koophuizen tot 250.000 WOZ-waarde en bij huurhuizen tot de huurgrens. Die lag in 2021 op 752,33 euro. We kijken daarbij in eerste instantie naar uitbreiding van Om de Weede, Tag en de Barsbeek.”

Enrico Kolk