Afbeelding
Foto: Enrico Kolk

Moeten de winkels in Zwartewaterland op zondag open? Dit vinden de politieke partijen daarvan

Algemeen

De Stadskoerier vroeg partijen die deelnemen aan de verkiezingen ook om te reageren op de stelling: Winkels in Zwartewaterland moeten open mogen op zondag.

ChristenUnie

“Vanuit onze christelijke levensovertuiging genieten wij van de zondag als collectief rustmoment. God geeft ons niet voor niets zes dagen om te werken, en een zevende dag om te genieten van rust, kerkdiensten, bezinning en van gezin en familie.”

SGP

“God heeft in zijn wijsheid ons een rustdag gegeven. Die rustdag is bedoeld om God en onze naaste te dienen. De zondag is volgens de Bijbel en in de christelijke traditie de rustdag. Daarom is de SGP principieel tegen winkelopenstelling op zondag.

Deze dag is niet alleen vanwege het christelijke karakter van belang, maar ook vanwege de belangrijke maatschappelijke en sociale waarde. Iedereen is gebaat bij één dag rust in de week.”

CDA

“In Zwartewaterland hebben we niet echt een cultuur waar de winkels op zondag open kunnen zijn. De meeste ondernemers zitten hier ook helemaal niet op te wachten. Zeker in Genemuiden niet. En in grote mate in Hasselt ook niet. Dus voor winkels zien wij openstelling op zondag niet zitten. Sommige recreatie- en horecaondernemers willen daarentegen wel graag op zondag open, en dat kan ook al op veel plaatsen. Als de vraag om openstelling op zondag op tafel komt te liggen, dan is voor het CDA een van de belangrijkste voorwaarden dat alle inwoners van de betreffende kern zich hier over kunnen uitspreken. Net zoals wij dat bij andere grote politieke thema’s willen. In alle gevallen horen kerken en hun leden geen hinder te ondervinden van commerciële bezigheden op zondag en vinden wij dat werknemers niet verplicht mogen worden om op zondag te werken.”

BGZ

“De samenleving verandert. Zondagsopening wordt steeds gebruikelijker. Wanneer we Hasselt en Zwartsluis ook in het hele weekend een toeristische trekpleister willen laten zijn, hoort daar, naast opening van horeca ook opening van (toeristische) winkels en recreatieve mogelijkheden bij.”

PvdA

“Wij hebben niet de indruk dat het openstellen van winkels op zondag in Zwartewaterland erg leeft onder de inwoners en ondernemers. Zo lang als er geen vraag is, lijkt de huidige situatie ons prima. 

Mocht er wel vraag komen, dan kijken wij hier met een liberale blik naar. De ondernemers mogen dan zelf weten waar zij voor kiezen.”

VVD

“De VVD gaat uit van een vijftal liberale principes, waaronder de vrijheid van het individu. Wij vinden niet dat een overheid moet bepalen of winkels op zondag open of dicht moeten zijn. De keuze ligt wat ons betreft bij het individu, of in dit geval, de ondernemer. Een ondernemer kan wat ons betreft een ontheffing vragen bij de gemeente om op zondag open te kunnen. Te denken valt aan een mooie zomerzondag of ter verlenging van een evenement in het weekend.”

Enrico Kolk