Afbeelding
Foto: Freddy Schinkel

Bouwen in polder Mastenbroek heeft niet de voorkeur van de plaatselijke politieke partijen

Algemeen

Voor het oplossen van de woningnood moet er gebouwd worden in polder Mastenbroek. Dit vinden de politieke partijen van die stelling.

ChristenUnie

“In Polder Mastenbroek willen wij geen grootschalige woningbouw om zo ook een groot open gebied te behouden, o.a. voor de agrarische waarde van de polder, voor de beleving van de weidsheid en de natuur met de weidevogels van de polder en het historische karakter van het gebied.”

SGP

“De SGP is fel tegen het ondoordachte plan om 35.000 woningen te bouwen in Mastenbroek. De polder Mastenbroek is de oudste en mooiste polder van Nederland met een grote landschappelijke en cultuurhistorische waarde. Agrariërs verdienen hier hun brood en zijn de drager van het landschap. Niet voor niets heeft het deze polder de status Nationaal Landschap. Dit plan is voor de SGP onbespreekbaar. Met het bouwen van tienduizenden woningen, een compleet nieuwe stad, in onze polder Mastenbroek help je het landschap om zeep.”

CDA

“Het CDA is tegen grootschalige woningbouw in het buitengebied. Aan de randen van Genemuiden, Hasselt, Zwartsluis en Kamperzeedijk zien wij wel mogelijkheden voor woningbouw. Tag-West en Om de Weede zijn voorbeelden van ‘aan de rand’ bouwen. Als Tag-West in ontwikkeling is, moet er in Genemuiden vooruit gekeken worden naar het Binnenveld ten zuiden van Genemuiden. Deze locatie is wat het CDA betreft het volgende project waar we woningen voor de Gaellemunigers kunnen realiseren. Ook in Zwartsluis zal er (naast blijven werken aan de locatie Interfloor) verder gezocht moeten worden naar een locatie waar woningbouw plaats kan vinden. Een logische plek, wederom aan de rand van de kern, is een nieuwe wijk aan de Barsbeek. In die twee gebieden is ruimte genoeg om betaalbare starterswoningen en hofjes voor ouderen te bouwen. Grootschalige woningbouw in de Mastenbroekerpolder, zoals een uitbreiding van Stadshagen, of een “nieuwe stad in de polder”, ziet het CDA absoluut niet voor zich. Daar is onze polder veel te bijzonder voor! Het belangrijkste voor het buitengebied is dat we samen met bewoners en agrariërs een buitengebiedvisie ontwikkelen, waarbij agrariërs niet gezien worden als het probleem, maar als deel van de oplossing voor de uitdagingen in het buitengebied.”

BGZ

“Met Stadshagen hebben we het praktijkvoorbeeld hoe bouwen in Mastenbroek eruit ziet. Open landschappen worden steeds zeldzamer en hebben hoge belevings- en natuurwaarden. Zeker in en voor Zwartewaterland. Bouwen in open landschappen moet je daarom alleen overwegen als je echt geen alternatieven hebt. Mochten er echt geen alternatieven zijn dan is een goede inpassing naar het open landschap een absolute randvoorwaarde.”

PvdA

“In de afgelopen raadsperiode hebben wij als PvdA het initiatief genomen om als raad en college expliciet uit te spreken dat we tegen bouwen in de polder Mastenbroek zijn. Het open karakter van deze oudste grootschalige polder van Nederland mag wat ons betreft niet aangetast worden! Er zijn voldoende andere locaties in Zwartewaterland waar nog gebouwd kan worden om de aantallen woningen te behalen die we nodig hebben.”

VVD

“Als VVD vinden we wonen belangrijk, maar we hebben in ons verkiezingsprogramma een aantal gebieden benoemd die we eerst willen onderzoeken zoals uitbreiding van Om de Weede, Tag en de Barsbeek. Wel blijven we zoeken naar mogelijkheden om andere woonvormen zoals tiny houses, woongemeenschappen of wonen op het water te ontwikkelen.”

Enrico Kolk