Afbeelding
Foto: Gemeente Zwartewaterland

Raadscolumn CDA: ‘Nieuw’

Algemeen

Terwijl ik deze column schrijf is het stralend zomerweer. Ik kijk naar buiten en zie een mooie natuurlijke omgeving met rustig kalm water, bootjes en een uitgestrekt landschap met veel koeien. Ik besef dan weer hoe mooi we wonen in Zwartewaterland.

Als nieuw raadslid mag je je veel inlezen. Daarnaast heb je veel nieuwe ontmoetingen en maak je alles voor een eerste keer mee; de eerste raadsvergadering, je eerste maidenspeech houden, gesprekken voeren met plaatsgenoten over onderwerpen die spelen en ook je eerste column schrijven! Ik vind het geweldig om dit te mogen doen en geniet van al deze nieuwe dingen.

En dan hoor ik mijn dochter in de kamer naast mij, Maria, ze is op 1 juni dit jaar geboren. Ik ben voor het eerst vader geworden en geniet zo van haar. Elke dag bedenk ik me hoe mooi en bijzonder ze is. En ik ben God enorm dankbaar dat mijn vrouw en ik deze verantwoordelijkheid van Hem hebben gekregen.

Al het moois in Zwartewaterland wil ik mijn dochter graag laten zien. Ze is nu nog te jong natuurlijk maar wat ben ik trots op onze omgeving en de natuur. In het bijzonder op het mooie Zwartsluis waar ik woon, met alle watersport-mogelijkheden, mooie evenementen, prachtige straatjes, leuke winkeltjes, de koeien en schapen in de wei en de prachtige Weerribben.

Er ligt een grote opgave voor ons om dit te behouden. Onder meer de energieopgave, hoe het nu gaat kan het niet door blijven gaan. En met de oorlog in Oekraïne wordt de urgentie voor duurzame energie nog groter. De prijzen zijn de laatste tijd enorm gestegen, niet alleen bij de pomp maar ook in de supermarkt en andere winkels. 

We moeten allemaal ons gedrag aanpassen. Bijvoorbeeld door vaker de fiets te pakken en gerichter boodschappen te doen maar ook door het verduurzamen van woningen en bedrijven. Met het plaatsen van zonnepanelen en warmtepompen komen we al een heel eind maar het is nog niet voldoende.

Ook de stikstof problematiek is nu veel in het nieuws en moet worden opgepakt. Dit is niet alleen voor de overheid maar ook voor de industrie en voor jou en mij, dus voor ons allemaal. 

Laten we de stikstofrekening niet alleen neerleggen bij de boeren, wat de landelijke overheid nu doet. Daarmee gaat een prachtig landelijk kapitaal verloren en we hebben de boeren hard nodig! Nee we moeten de stikstofproblematiek allemaal oppakken, gezamenlijk.

Koen Kerssies
Raadslid CDA