Werkzaamheden aan gemaal Cellemuiden afgerond: ‘klaar voor toekomst’

Algemeen

CELLEMUIDEN - Gemaal Cellemuiden, tussen Genemuiden en Hasselt, is gerenoveerd. “Het voldoet weer aan de eisen van deze tijd”, volgens het waterschap. Het nieuwe, beeldbepalende gebouw ligt aan het Zwarte Water, ter hoogte van Cellemuiden 28. De dijk, die tijdelijk was afgesloten, is weer begaanbaar voor al het verkeer.

Dagelijks Bestuurslid Hans Pereboom: “Waterschap Drents Overijsselse Delta renoveert verouderde gemalen en stuwen met behulp van duurzame, circulaire en modulaire oplossingen. Binnen het totale programma ‘Vernieuwen van gemalen en stuwen’ zijn op meerdere locaties houten damwanden vrijgekomen. Vanuit onze circulaire gedachte hebben we binnen dit project deze materialen hergebruikt als gevelbekleding. Deze toepassing van ‘koken met restjes’ geeft het gemaal een duurzaam en natuurlijk karakter dat naadloos past in het landschap.” 

Het oude gemaal kon het gewenste waterpeil in de toekomst niet meer leveren. Technisch gezien waren de pompen aan het einde van hun levensduur. “Met het nieuwe gemaal kan het waterschap sneller en beter reageren op verschillende weersomstandigheden. Dit betekent dat het peil en het afvoeren van water voortdurend wordt aangepast, zodat wateroverlast of watertekort in het landbouwgebied minder een probleem vormen. Bovendien is het gemaal vispasseerbaar gemaakt. Het vormt nu geen obstakel meer voor vissen”, aldus het waterschap.

Gemalen en stuwen zijn belangrijke schakels voor het verdelen van water, legt het waterschap uit. “Ze brengen of houden water in een gebied op peil en zorgen voor de juiste balans tussen te veel en te weinig water. Het gewenste waterpeil hangt af van de functie van het gebied, bijvoorbeeld landbouw, natuur of stad. In totaal beheert het waterschap 363 gemalen en 1.972 stuwen. Die worden gemiddeld eens in de 25 jaar gerenoveerd of vervangen.”

Afbeelding

Enrico Kolk