Dit jaar zijn er gemeenteraadsverkiezingen.
Dit jaar zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Archieffoto: Enrico Kolk

Wat staat ons in 2022 te wachten?

Algemeen

ZWARTEWATERLAND - 2022 is aangebroken. Een nieuw jaar is begonnen en er gaan ook dit jaar dingen veranderen. Bijvoorbeeld de gemeenteraad.

Op 14, 15 en 16 maart van dit jaar zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Verschillende zittende raadsleden verdwijnen dan uit de gemeenteraad. Dat zijn in elk geval Roel Withaar (Gemeentebelangen), Klaas van Olst, Wilma Veldman (beiden ChristenUnie), Margreet Bosma, Martijn Riezebosch (beiden CDA) en Astrid Dijkstra (PvdA).

Wie voor hen in de plek komen, hangt af van de verkiezingsuitslag. Ook uit de politiek verdwijnt wethouder Gerrit Knol. Jan van der Poel is voorgedragen als zijn opvolger, maar dat wethouderschap hangt ook af van de verkiezingsuitslag én de daaropvolgende formatie. De wethouders Maarten Slingerland en Harrie Rietman hebben aangegeven allebei door te willen gaan. Ook dat ligt weer aan de verkiezingsuitslag.

Wonen

Dit jaar gaat de woonaanjager aan de slag. Die krijgt te maken met de nieuwe minister voor Volkshuisvesting: Hugo de Jonge. De opdracht voor de woonaanjager is breed. Het aanjagen, faciliteren en versnellen van de realisatie van diverse betaalbare woon- of verblijfsruimten met goede leefomstandigheden, waaronder experimentele, samen met diverse partijen vorm te geven en te zoeken naar subsidiemogelijkheden. 

Zwolsesteeg

De gemeente wil dit jaar aan de slag met de Zwolsesteeg. Daar moet meer ruimte voor fietsers komen. Hoe dat eruit gaat zien, is aan de raad. Wethouder Maarten Slingerland heeft in een raadsbrief verschillende varianten neergelegd voor de werkzaamheden aan de polderweg.

Corona

Burgemeester Eddy Bilder sprak vorige week in deze krant hoopvol over de coronaperikelen. “Ik hoop van harte dat wij in 2022 toch goeddeels van het coronavirus verlost mogen worden. Dat we weer deel van oude vertrouwde leven mogen oppakken. En dat we verder de lessen, die wij hebben geleerd, ter harte zullen nemen”, wenste hij. “Ik ga er niet vanuit dat alles weer wordt zoals het was, maar ik hoop dat we er ook van leren.”

Enrico Kolk