Afbeelding
Archieffoto: Erik-Jan Berends

Collectie Overijssel maakt archief na 75 jaar openbaar

Algemeen

ZWOLLE - Bij Collectie Overijssel is informatie uit en van kort na de Tweede Wereldoorlog, per 1 januari openbaar gemaakt en dus publiek beschikbaar.

Op de eerste werkdag van januari besteden steeds meer archiefinstellingen aandacht aan Openbaarheidsdag. Het moment wordt gebruikt om het belang van archieven voor de samenleving en de openbaarheid van archieven onder de aandacht te brengen. Het kan voorkomen dat bij archieven die aan een archiefinstelling worden overgedragen de openbaarheid nog een aantal jaren beperkt is. Dit gebeurt bijvoorbeeld om de privacy van nog levende personen te beschermen. Deze termijnen worden altijd vooraf bij overdracht bepaald en de afscherming vervalt op 1 januari van het jaar na het verstrijken van deze termijnen.

Bij Collectie Overijssel bestaat de oogst dit jaar uit dossiers uit meer dan 120 archieftoegangen, waarin stukken uit de periode 1945 - 2001 openbaar zijn geworden. Naast dossiers die interessant zijn voor onderzoek naar wat er speelt in de samenleving kort na de Tweede Wereldoorlog, zijn er ook veel dossiers bruikbaar voor genealogisch onderzoek. Vincent Robijn, directeur Collectie Overijssel: “Elk jaar komt er weer nieuwe informatie openbaar en het is interessant om te zien wat daar nog in te ontdekken valt. Ik hoop dat mensen onderzoek gaan doen in de stukken en wellicht tot nieuwe ontdekkingen komen. Dit kan het missende puzzelstukje in je stamboom zijn of een onderzoek naar de impact van de Tweede Wereldoorlog op het dagelijks leven in Overijssel.”

Op de website van Collectie Overijssel is een compleet overzicht te vinden van de openbaar gekomen archiefstukken. Geïnteresseerden kunnen ook zelf op onderzoek gaan via www.collectieoverijssel.nl. 

Erik-Jan Berends