Vlnr: Lianne van Zuthem, Petra Zeinstra, Martijn de Velde, Bert Smit en Gertjan ter Wee.
Vlnr: Lianne van Zuthem, Petra Zeinstra, Martijn de Velde, Bert Smit en Gertjan ter Wee. Foto: Gerard Meijeringh

Zoektocht Biljartclub De Zon naar nieuw onderkomen blijft voortduren

Sport

HASSELT - Eind vorig jaar kwam Café De Zon in andere handen. Dat zadelde biljartclub De Zon op met een probleem, want in het vernieuwde café is geen plek voor de biljarters. En dus wordt druk gezocht naar een nieuwe locatie. Er zijn twee opties, maar de zoektocht is zeker nog niet voltooid. Een gesprek met Bert Smit, Lianne van Zuthem, Petra Zeinstra, Gertjan ter Wee en Martijn de Velde van de gemoedelijke biljartclub uit Hasselt.

Café de Zon en Biljartclub De Zon waren onlosmakelijk met elkaar verbonden, maar toen eigenaresse Giny Steenbergen vorig jaar besloot dat ze wilde stoppen en vervolgens het café verkocht werden de lijnen doorgesneden. De nieuwe eigenaren zitten niet te wachten op de biljarters. 

“Ze hebben gekozen voor een ander concept. Lounge en eetcafé zonder cafégedeelte”, vertelt voorzitter Lianne van Zuthem van Biljartclub De Zon. “De nieuwe eigenaren hebben het biljart verkocht aan biljartfabriek de Brock. Die gaan hem opknappen en vervolgens weer verkopen”, vult penningmeester Bert Smit aan.

Twee biljartclubs

Biljartclub De Zon werd in 1994 opgericht. Dat was twee jaar na de opening van Café De Zon. In 1998 kwam er een biljartclub voor dames bij onder de noemer ‘Tied Zat’. 

“Die kwam voort uit het 10 over rood-toernooi. Dat was zo gezellig dat we er mee door zijn gegaan”, aldus Petra Zeinstra. In 2016 besloten beide clubs te fuseren. “Er vielen dames weg en ook mannen. Om het qua ledenaantal wel leuk te houden, zijn we samen gegaan.”

Gezelligheidsclub

Momenteel bestaat Biljartclub De Zon uit twaalf leden. Elf spelende biljarters en één ondersteunend lid. Er wordt door de biljartclub niet in de competitie van de biljartbond gespeeld. 

“We spelen alleen onderling en we hebben het leuk samen. Het is hartstikke gezellig. “En we zijn een club en geen vereniging. We hebben geen statuten”, vult Zeinstra aan. 

Normaliter wordt bij de biljartclub op donderdagavond de onderlinge competitie afgewerkt. Tijdens deze avond wordt het spelsoort libre gespeeld. Volgens het vijftal van Biljartclub De Zon is hun club niet te vergelijken met Biljartvereniging Ons Genoegen, die ook uit Hasselt komt. 

“Dat niveau halen we niet. Bij lange na niet”, zegt Smit een lach. “We zijn een echte gezelligheidsclub”, aldus Van Zuthem. “Het gaat ons om de gezelligheid en niet om wat voor scores we bij het biljarten kunnen halen”, zegt Smit.

Zoektocht

Maar de laatste gezellige clubavond is al even geleden. Eind november was de laatste keer dat de biljarters van Biljartclub De Zon tegen elkaar in actie kwamen in de onderlinge competitie. “Toen wisten we al dat het café was verkocht, maar we wisten toen niet dat het de laatste keer zou zijn. Dat kwam door de coronamaatregelen”, vertelt Smit. “We waren al zoekende. Vorig jaar wisten we al in de zomer dat de kroeg verkocht zou worden”, aldus Zeinstra. “Inside Information”, grapt Gertjan ter Wee. “Maar het is moeilijk om wat te vinden. We hebben nog steeds geen onderkomen en zijn nog steeds op zoek.” Smit vervolgt: “We kunnen nu helemaal niks. Dat voelt wel een beetje rot.” 

Vertrouwen

Toch heeft het vijftal er nog alle vertrouwen in dat het goed gaat komen. Er zijn twee opties en dat biedt hoop. Er zijn verschillende gesprekken geweest, maar Biljartclub De Zon zou graag een jawoord willen ontvangen. Maar dat is er nog niet. “Ze willen heel graag, maar het moet allemaal wel passen. Een biljart neemt veel ruimte in. We hebben gepraat en vragen neergelegd, maar nog geen antwoorden ontvangen. Maar vergeet niet dat corona het een stuk lastiger maakt. In de horeca hebben ze momenteel wel andere zorgen dan een biljartclub. Voor de zomer hopen we dat we een nieuwe locatie hebben. Dan kunnen we mooi aan een nieuw seizoen beginnen”, aldus Zeinstra.

Lang leve de lol

Is het een optie om in te trekken bij Biljartvereniging Ons Genoegen? “Ze hebben ons wel gevraagd, maar dat willen we niet. Bij ons is het lang leve de lol”, aldus Smit. “En daar komt nog bij dat we niet uitkomen met de speeldata. Zij biljarten op donderdagavond en wij ook.”

Dit verhaal is terug te vinden in De Stadskoerier Extra. U kunt dit artikel gratis lezen. 

Gerard Meijeringh