De amateurclubs kunnen zich opmaken voor de herstart van de competities.
De amateurclubs kunnen zich opmaken voor de herstart van de competities. Foto: Helmich Lubberts

KNVB: Voetbalcompetities geheel uitspelen, inclusief nacompetitie

Sport

ZEIST - De KNVB heeft besloten dat er niet wordt getornd aan de competitieopzet in de A-categorie. De competities worden geheel uitgespeeld, inclusief de nacompetitie. Dat betekent wel dat het einde van de competities een week opschuiven. Die staan nu gepland voor het pinksterweekeinde van 4 tot en met 6 juni.

Door vast te houden aan de oorspronkelijke competitieopzet en de nacompetitie neemt de KNVB wel een risico. Er is immers weinig speling. Dat heeft de KNVB met opzet gedaan. “Bij nieuwe of onvoorziene ontwikkelingen die het beoogde verloop van de competities in gevaar brengen, kan het bestuur alsnog ingrijpen. “Het hoofddoel is en blijft om de competitie uit te spelen en de wens is om deze niet te veel op de schop gooien. De afgelopen twee seizoenen zat dat er vanwege corona niet in en dat maakt promotie/degradatie nu extra belangrijk om alle teams weer op het juiste niveau in te kunnen delen”, zo laat de KNVB weten.

De herstart begint op 5 en 6 februari met een inhaalprogramma. Ook een week later staat er een inhaalprogramma gepland. Daarna wordt de draad weer geheel opgepakt. Op 19 en 20 februari staan er voor het eerst weer complete speelronden gepland. Dit zullen de speelronden zijn die op zaterdag 4 december werden geschrapt. In de hoofdklasse is dat speelronde veertien. In de tweede klasse J Noord (DESZ) en de derde klasse C (Olympia ‘28) gaat het om speelronde 10.

De KNVB heeft het districtsbekervoetbal geschrapt om ruim baan te maken voor de afronding van de competities. In de hoofdklasse B staat er een midweekse speelronde op het programma (24-26 mei). DESZ en Olympia spelen midweeks in de periode 10-12 mei. Daarnaast wordt er in paasweekeinde een dubbel programma gedraaid in de hoofdklasse (16-18 april). DESZ en Olympia ‘28 komen in dit weekeinde één keer in actie.

Er breken drukke tijden aan voor de clubs in het amateurvoetbal. Daarom zit de KNVB niet te wachten op afgelastingen door corona. In november werden diverse wedstrijden afgelast vanwege coronagevallen. De KNVB wil dit beperken en heeft daarom de regelgeving aangescherpt. Zo mag een team in de categorie A slechts een keer uitstel aanvragen. “Een eventuele tweede aanvraag tot uitstel vanwege corona wordt door de KNVB beoordeeld en mag het verloop van de competitie niet schaden. Voor de laatste vier speelronden is het niet mogelijk om uitstel te krijgen”, zo laat de KNVB weten. 

“Voor een midweekse wedstrijd dient de thuisspelende vereniging zorg te dragen voor een goedgekeurd speelveld. Als er geen lichtinstallatie is terwijl dat wel noodzakelijk is om te kunnen voetballen, dan dient te worden uitgeweken naar een andere locatie, bijvoorbeeld een naburige vereniging of het terrein van de tegenstander (mits akkoord van de KNVB). Als een grasveld niet bespeelbaar is dan moet op een kunstgrasveld worden gevoetbald als de club daarover beschikt. De wedstrijd dient gespeeld te worden op of voor de door de KNVB aangegeven datum.”


Gerard Meijeringh