Afbeelding
Foto: Bas Wilberink

Rekenkamer kijkt naar dienstverlening van de gemeente

Algemeen

ZWARTEWATERLAND - De lijnen in Zwartewaterland zijn kort: “Men kent elkaar en iedereen weet elkaar indien nodig snel te vinden.” Dat is een en aanname die de rekenkamercommissie toetst in haar ‘onderzoek naar de (digitale) dienstverlening van de gemeente Zwartewaterland’. 

De rekenkamercommissie kiest hierop een verkennende onderzoeksaanpak voor het verkrijgen van verbeterpunten. Het eindrapport, opgesteld door onderzoeksbureau Partners+Pröpper, laat zien waar de gemeente staat op het gebied van dienstverlening. Ook biedt het aanbevelingen voor een overkoepelende en integrale visie op dienstverlening en een passende controlerende rol van de gemeenteraad. 

Onder dienstverlening vallen alle activiteiten van direct contact met inwoners en ondernemers, van post, website, sociale media, KCC, Ondernemersloket tot participatie. Daarnaast de activiteiten die een antwoord geven op de gestelde vragen, zoals een vergunningsaanvraag, een melding openbare ruimte, maar ook geleverde input voor een ruimtelijke ontwikkeling. 

Aan de hand van interviews met inwoners en ondernemers zijn praktijkvoorbeelden opgehaald. Om zicht te krijgen op de rol van de gemeenteraad is verder gesproken met een afvaardiging van de gemeenteraad. 

In het onderzoeksrapport staan aanbevelingen voor kaderstelling en controle door de gemeenteraad. Het college krijgt suggesties voor het ontwikkelen van een dienstverleningsvisie. Meer details staan op de website van de commissie: zwartewaterland.nl/rekenkamercommissie. Onder downloads staat de rapportage van het onderzoek naar de (digitale) dienstverlening. 

Het college reageert enthousiast op deze insteek. “Eerst willen wij de gemeenteraad en de rekenkamercommissie complimenteren met de insteek en opzet van het onderzoek. Niet eerder koos de rekenkamercommissie voor een onderzoek met een verkennend karakter. Wij juichen deze vorm toe. Het draagt bij aan een positieve bestuurscultuur en het geeft mooie handvatten om samen te bouwen”, aldus het college van B&W in een brief aan de rekenkamercommissie. 

Het college gaat aan de slag met de suggesties en belooft de gemeenteraad binnen twee maanden een plan van aanpak. De rekenkamercommissie presenteerde het eindrapport gisteravond aan de gemeenteraad. De presentatie is terug te kijken via www.zwartewaterland.nl/raadsvergadering.

Enrico Kolk