Roel Withaar.
Roel Withaar. Foto: Enrico Kolk

Raadscolumn Gemeentebelangen: ‘Afscheid’

Algemeen

Beste lezers,

Gemeentebelangen Zwartewaterland houdt op te bestaan.

Op het stembiljet van de komende verkiezingen in maart zal geen kieslijst van Gemeentebelangen meer staan. De doorslaggevende oorzaak is het gebrek aan opvolging, het vinden van mensen die een groot stuk van hun vrije tijd willen besteden aan het raadswerk. 

Vanaf 1994 tot 2018 is dat nog redelijk gelukt, maar nu is het voorbij.

Er blijven in Zwartewaterland 6 partijen over om op te stemmen en deze zullen de komende jaren zich moeten buigen en beslissen over de lopende zaken zoals woningbouw, energietransitie, verkeersveiligheid, armoedebeleid en andere zorg-problemen.

De nieuw te kiezen gemeenteraad kan aan de slag met een vernieuwd vergaderstelsel dat vorig jaar is ontwikkeld en meer recht doet aan onder andere de inbreng van de Zwartewaterlandse inwoners bij de beeldvormende fase aangaande raadsvoorstellen.

Hoe die nieuwe gemeenteraad en het daaruit te vormen college er uit gaan zien moeten we nog even afwachten maar gezien het stemgedrag de laatste 20 jaar in onze gemeente durf ik wel een voorspelling te doen.

Dat de huidige coalitie van 3 partijen hun taak ook na de verkiezingen voort kan zetten schat ik hoog in, betrouwbare en kundige mensen aan het bewind kan alleen maar goed uitpakken voor onze gemeente. De financiën op orde, het sociaal domein met al zijn verscheidenheid in goede handen en ook de grondposities en ruimtelijke ordening in de portefeuille van een kundig wethouder.

Maar ook voor de partijen die de oppositie gaan vormen, zijn er taken weggelegd. De controle van het college bij de uitvoering van hun taken, het deel uit maken van de diverse commissies die bij het besturen van een gemeente horen, door middel van amendementen en moties de besluitvorming over gemeentelijke zaken positief beïnvloeden. Kortom gezamenlijk als raad optreden bij het nemen van de juiste besluiten in de raadsvergaderingen.

Gemeentebelangen Zwartewaterland heeft vanaf het begin in 1994 altijd gestreefd om er te zijn voor alle inwoners van Genemuiden en vanaf 2000 voor alle inwoners van de samengevoegde gemeenten verenigd in Zwartewaterland en bij dezen wil ik iedereen die al die jaren zijn stem heeft gegeven aan onze partij heel hartelijk dank zeggen en ik hoop dat al onze kiezers bij de komende verkiezingen een kandidaat zullen vinden die ze hun vertrouwen willen geven.

Het ga u goed en laat uw stem niet verloren gaan.

Roel Withaar
Fractievoorzitter Gemeentebelangen