Afbeelding
Foto: Wine Dharma

Prins Willem-Alexanderschool zamelt frituurvet in voor schoolreisjes

Algemeen

HASSELT - CBS Prins Willem-Alexander is begonnen met het inzamelen van gebruikte frituurvetten en -oliën in samenwerking met Green Oil Recycling. “Frituurvet wordt helaas nog door veel mensen door het toilet gespoeld of bij het afval gegooid zonder dat er nagedacht wordt wat de gevolgen zijn voor het milieu”, zegt de school in een persbericht.

“Door het inleveren van gebruikt frituurvet bij CBS Prins Willem-Alexander dragen we samen bij aan een schoner milieu en voorkomen we dat het frituurvet in het riool belandt, wat zeer schadelijk is voor het milieu”, aldus de school. Green Oil Recycling recyclet het frituurvet tot biobrandstof. “Waardoor het frituurvet een duurzaam tweede leven krijgt. 100 liter frituurvet recyclen staat gelijk aan een CO2 besparing van 235 gereden kilometers. Hier kunnen we samen aan bijdragen.”

Omdat frituurvet en plantaardige oliën waardevolle grondstoffen zijn, krijgt de school een vergoeding van Green Oil Recycling. “Het bedrag dat wij per volle kliko ophalen zal ten gunste zijn van ‘stichting vrienden van CBS Prins Willem- Alexander’. Deze stichting beheert gelden die aangewend worden voor vieringen, schoolreisjes en andere educatieve uitjes.”

Van de opbrengsten doneren Green Oil Recycling en de school tien procent aan drie kinderen. Die worden momenteel ook al gesteund door de school vanuit Woord & Daad. “Naast dat je een bijdrage levert aan een schoner milieu, steun je daarnaast ook de ondersteuning van kinderen in ontwikkelingsgebieden. Met dit geld worden deze drie kinderen geholpen om naar school te gaan, zich te kleden en te voeden. Door het inleveren van uw frituurvet doet u goed aan het milieu en de toekomst. Duurzamer kan dus niet.”

Het inleveren is simpel, volgens de school. “Giet het afgekoelde frituurvet terug in de originele verpakking of in een lege plastic fles. Sluit de fles goed en gooi deze vervolgens in de kliko bij CBS Prins Willem- Alexander, Prinses Marijkestraat 1.”

De containers die daarvoor geschikt zijn staan op het middenplein en zijn op werkdagen bereikbaar tussen 8.15 uur en 17.00 uur. In het weekend staat er een container op het plein naast de school (ter hoogte van de pannakooi).

Mensen kunnen daar zowel vloeibaar als vast frituurvet inleveren. Daarnaast is het ook mogelijk om frituurolie en overige plantaardige oliën in te leveren. “Vraag je vrienden/familie of zij nog gebruikt frituurvet hebben liggen en vraag of je dit mag meenemen. Hiermee help je je vrienden en familie af van hun gebruikt frituurvet, waar ze je ongetwijfeld dankbaar voor zullen zijn.”

Enrico Kolk