Afbeelding
Foto: Aangeleverd

ChristenUnie vaart rondje door Zwartewaterland met staatssecretaris en gedeputeerde

Algemeen

ZWARTEWATERLAND - Staatssecretaris Maarten van Ooijen en gedeputeerde Bert Boerman maakten afgelopen zaterdag een vaartocht door Zwartewaterland. Samen met een aantal fractieleden van de ChristenUnie bezochten ze de verschillende kernen en gingen ze in gesprek met ondernemers en winkeliers. 

Gespreksonderwerpen waren onder andere de Nieuwe Veerpoort, de uitdagingen in het jeugdbeleid en de kracht van lokaal ondernemen in coronatijd. “Een prachtige zonnige dag, waarin het mooiste van Zwartewaterland aan bod kwam”, zegt de partij in een persbericht.

Rond het middaguur verschenen Maarten van Ooijen en Bert Boerman bij de Nieuwe Veerpoort in Hasselt. Daar gingen ze met de OVG in gesprek over het opleiden van jonge metselaars met oude technieken. Het idee van de wederopbouw van de Nieuwe Veerpoort kwam van de Historische Vereniging Hasselt. “Het is een proces van jaren geweest”, vertelde Hans Veldman. Hij is blij met het resultaat en sprak van een goede samenwerking met de lokale aannemer en de OVG. De Nieuwe Veerpoort is, volgens lijsstrekker Tamme Spoelstra, een parel van de Hanzestad Hasselt die verdient om ontdekt te worden.

Goede zorg en aandacht voor de jeugd is een belangrijk thema in het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Jan van der Poel: “We willen graag een sprong willen maken in ons gemeentelijke beleid. De jeugd staat flink onder druk door de coronapandemie. Ook het gebruik van verdovende middelen blijft een zorgpunt. De vraag is: hoe kunnen we een beweging maken die hoop en perspectief biedt?”

Staatssecretaris Maarten van Ooijen heeft deze thema’s in zijn portefeuille en onderstreept dat het IJslands model wel eens een van de oplossingen kan zijn. “Juist in het gezin, gezinnen onderling, de vriendengroep en de school kan men elkaar versterken en ondersteunen om zo het gebruik van stimulerende middelen fors te verminderen en de sociale samenwerking te vergroten”, schrijft de partij.

Per boot van de firma Hebo verplaatste het gezelschap zich naar Zwartsluis. “Daar vond een mooie kennismaking plaats met duurzame winkel ‘SamSam’, waar onderneemster Leontien Voorsluijs met tweedehandskleding én milieuvriendelijke producten wil bijdragen aan een ‘duurzame toekomst’ waarbij de klant 40 procent van de opbrengst krijgt en de restanten naar de kledingbank gaan”, aldus de partij.

Tijdens de vaartocht richting Genemuiden spraken de partijbonzen over de hoogwaterbeschermers in het plaatsen van damwanden, iets waar Bert Boerman als gedeputeerde Water en Mobiliteit’ volop over kon meepraten. Op het Zwartewater namen ze meteen een kijkje op de plek waar Rijkswaterstaat stalen damwanden wil plaatsen om de oevers te beschermen.

Met Bert Boerman voer de groep later op de middag de inmiddels uitgebaggerde haven van Genemuiden binnen om in gesprek te gaan met een aantal ondernemers. De eerste stop was de petroleumkelder, om kennis te nemen van de nieuwe havenplannen. Wethouder Gerrit Knol noemt het project van de binnenhaven “Een mooi voorbeeld is hoe dit in samenwerking met inwoners tot stand is gekomen.” 

Daarna gingen de CU-ers langs De Groene Lantaarn voor een gesprek met de Genemuider Ondernemers Vereniging over het shoplicht. Jan de Velde sprak zijn grote waardering uit waarop de GOV op innovatieve wijze de coronacrisis te lijf is gegaan. Het campagneteam genoot daarop van de vis van Timmerman. Tenslotte bezochten zij de vernieuwde fietsenwinkel van Van Dalfsen bezocht. 

“Na een lange periode van verbouwen en de winkel tijdelijk vanuit een andere locatie te hebben voortgezet, is men blij weer terug te zijn op deze prachtige plaats”, volgens de partij. Alberdine Kijk in de Vegte is trots op ondernemend Genemuiden en hoopt dat vele inwoners de lokale middenstand blijven steunen. De campagne werd afgesloten bij Brasserie van Dijk.