Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Emma en Bloem zijn de beste voorlezers van Zwartewaterland

Algemeen

ZWARTEWATERLAND – Emma van den End (van CNS De Driester) en Bloem Aalbers (Gereformeerde basisschool Op de Hoeksteen) gaan door naar de regionale finale van de Nationale Voorleeswedstrijd.

De twee jongedames wonnen de lokale ronde van de wedstrijd, die dinsdagmiddag in de bibliotheek in Hasselt werd gehouden. De kandidaten die daaraan meededen hadden eerder al moeten strijden tegen klasgenoten op hun eigen basisscholen. Nu moesten zij strijden tegen de voorleeskampioenen uit hun eigen gemeente. 

De twee winnaars, Emma en Bloem mogen door naar de regionale finale op 3 maart, die deze keer plaats vindt in Kampen. “Tijdens deze finale zal de strijd opnieuw plaatsvinden. Wie mag er door naar de provinciale ronde?”, schrijft de bibliotheek in een persbericht.

Tijdens de lokale ronde moest iedere kandidaat een fragment voorlezen uit een jeugdboek naar eigen keuze en werd daarbij aangemoedigd door supporters. Harmke Smit nam de presentatie voor haar rekening. Zij stelde de voorlezers op hun gemak. 

De kandidaten werden beoordeeld door een strenge, maar rechtvaardige jury, bestaande uit Tjallie Huisman (coördinator VoorleesExpress), Inez Pot (coördinator Bibliotheek Genemuiden) en Marijke Kloosterman (vrijwilliger Bibliotheek Hasselt).

“Voor wie nog nooit bij een voorleeswedstrijd is geweest: dit is één van de meest bijzondere bibliotheekactiviteiten in het jaar. Om 15.45 uur begint de leeszaal vol te stromen en om 16.00 uur gaan we echt starten”, aldus de bibliotheek. Via de livestream konden veel klasgenoten, familieleden en leerkrachten meekijken. 

Dat de voorlezers het goed deden, bleek misschien wel uit het feit dat er maar liefst veertien voorlezers dit jaar waren. “Deze veertien zorgden er toch voor dat iedereen geboeid bleef luisteren. Twee deelnemers konden fysiek niet aanwezig zijn, maar zij stuurden een filmpje met hun voorleesmoment naar de jury. Op deze manier konden zij ook mee strijden om voorleeskampioen van Zwartewaterland te worden”, laat de bibliotheek weten.

En dit jaar werd er weer heel gevarieerd voorgelezen. “Van super spannend en emotioneel tot weer heel erg vrolijke en grappige fragmenten. Over een olijke tweeling, maar ook over meesters en juffen en de Tweede Wereldoorlog.”

Veertien kandidaten verwenden de luisteraars in de zaal met de mooiste verhalen. De volgende kandidaten namen deel: Vincent Jantz (Het Anker), Anne-Wil Bruintjes (Prins Willem Alexanderschool), Sabrin Al Shujaa (Toermalijn), Fender Weijs (De Wijngaard), Sophie Barneveld (Maarten Lutherschool), Jet de Jong (Johannes Calvijnschool), Lente Wup (Driemaster Mastenbroek), Bloem Aalbers (Op de Hoeksteen), Thom van Renswoude (De Driemaster), Emma van den End (CNS De Driester), Bram Zijlstra (De Aremberg), Lieke van Dijk (Johannes Bogermanschool), Elise Post (Eben Haëzer) en Hannah van Dijk (De Vogelaar).

Enrico Kolk