Dit is een stockfoto, dit zijn dus niet de mondkapjes die door de gemeente uitgedeeld worden.
Dit is een stockfoto, dit zijn dus niet de mondkapjes die door de gemeente uitgedeeld worden. Foto: Shutterstock

Gratis mondkapjes en zelftesten voor alle inwoners

Algemeen

ZWARTEWATERLAND – Voor inwoners zijn er vanaf vandaag gratis coronazelftests en mondkapjes af te halen. Zij kunnen hiervoor terecht in de bibliotheken in Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis en bij de balie van het gemeentehuis in Hasselt. 

“Specifieke doelgroepen kunnen hiervoor ook terecht bij de voedselbank en het vluchtelingenwerk”, meldt de gemeente in een persbericht. “Nederland gaat weer open, zo bleek uit de persconferentie van afgelopen week. Zijn zelftests en mondkapjes dan nog wel nodig? Ja, zegt de Rijksoverheid. Het virus is er nog steeds. Dus het blijft verstandig om je aan de adviezen te blijven houden die de verspreiding van het virus beperken. Zoals regelmatig zelftests doen, testen bij klachten en mondkapjes dragen op drukke plekken. In het openbaar vervoer, op de luchthaven en in grote groepen blijven mondkapjes zelfs verplicht.”

Het Rijk stelt de zelftests en mondkapjes beschikbaar aan minima in heel Nederland en in de 30 gemeenten met de laagste vaccinatiegraad aan iedereen. “Zwartewaterland is één van deze gemeenten”, weet de gemeente. “77 procent van onze volwassen inwoners is twee keer gevaccineerd. Landelijk is dat 86 procent.”

De beschikbare voorraad is beperkt. Daarom kunnen inwoners niet onbeperkt materialen afhalen. Per week mogen voor ieder gezinslid twee tests en/of mondkapjes worden afgehaald.

De testen en mondkapjes zijn te krijgen in de bibliotheken in Zwartewaterland en in het gemeentehuis. Op al deze locaties kunnen inwoners terecht tijdens de reguliere openingstijden.

Enrico Kolk