Afbeelding
Foto: Gemeente Zwartewaterland

Trekschuit wordt Malcorpshof: ‘bijzondere plek om te wonen’

Algemeen

HASSELT - De Trekschuit wordt een hof met appartementen voor cliënten van de JP van den Bent Stichting én woningen voor starters en senioren. Dat deelt de gemeente mee in een persbericht. Daarin wordt bekendgemaakt dat Koraal Ontwikkeling (onderdeel van HEUTBOUW) het oude schoolgebouw gaat herontwikkelen. De nieuwe hof krijgt de naam Malcorpshof.

Vijf bedrijven uit de regio brachten een bod uit op de Trekschuit-locatie. De inschrijvers moesten voldoen aan een aantal voorwaarden. “De appartementen van de JP van den Bent Stichting moesten er bijvoorbeeld in ondergebracht worden”, vertelt wethouder Maarten Slingerland. “En we wilden dat het plan goed in de woonwijk past. Geen hoogbouw, maar maximaal twee bouwlagen en een kap.”

Het bedrijf gaat op de plek van de oude basisschool een hof ontwikkelen en noemt dit naar oud-burgemeester Malcorps. “Die veel voor Hasselt heeft betekend”, legt de gemeente uit in het persbericht. “Hoe het precies gaat worden weten we nog niet, maar het wordt een bijzondere plek om te wonen”, zegt Henk van Dalfzen van Koraal. “Wel zeker is dat we inspiratie halen uit het gedachtengoed van oud-burgemeester Malcorps (1917-2011), die vanaf 1948 tot 1972 burgemeester van de stad was.”

Malcorps speelde een stimulerende rol in de groeiende werkgelegenheid en welvaart van Hasselt. Hij had nadrukkelijk oog voor het welbevinden van jong en oud, goede zorg met de juiste woningen onder mooie architectuur. Vandaar dat op deze locatie een hof wordt gebouwd waar alle bewoners mee doen in de samenleving. Een nieuwbouw die niet alleen energiezuinig en duurzaam is, maar er ook mooi uitziet en past op deze plek. Cliënten van de JP van de Bent Stichting kunnen straks onder begeleiding zelfstandig in hun eigen stad wonen.

De ontwikkelaar werkt de plannen in de loop van dit jaar verder uit met omwonenden, de nieuwe bewoners en de gemeente. Hiermee wordt tegemoetgekomen aan de wens van de gemeenteraad, die in 2017 besloot de school te verkopen voor herontwikkeling. 

Het gebouw was al sinds 2006 niet meer in gebruik als school. De Voedselbank, Stichting Vluchtelingenwerk en de Stichting Archeologische Werkgroep Zwartewaterland mochten het pand jarenlang gratis gebruiken. Daarbij is afgesproken dat er een moment kan komen dat zij eruit moeten. De stichtingen zijn zelf verantwoordelijk voor hun huisvesting, maar de gemeente denkt mee over een oplossing.

Afbeelding

Enrico Kolk