Afbeelding
Foto: Robert Jansema

Inzamelingsactie voor Oekraïense vluchtelingen in Hongarije

Algemeen

ZWARTSLUIS - Inwoners van Zwartsluis en regio liepen zaterdag al vroeg uit om huishoudelijke artikelen naar de Gereformeerde kerk te brengen. Die kerkelijke gemeente hield een inzamelingsactie voor de mensen die uit Oekraïne zijn gevlucht vanwege het oorlogsgeweld.

Een groep Sluzigers houdt zich al vijftien jaar bezig met hulp aan de Oekraïense bevolking. Organisator Jan Timmerman: “Omdat je er al jarenlang komt, ga je de mensen daar als vrienden beschouwen. Als je ziet wat voor ellende op hen afkomt, besluit je snel om een hulpactie in de benen te zetten.”

De kerk werkt voor de actie samen met de stichting Kinderen in Nood. Deze stichting heeft van de Hongaarse regering 100 leegstaande woningen toegewezen gekregen, waarin vluchtelingen worden opgevangen. Inwoners van Zwartsluis en omgeving zorgen er nu voor dat er eten, kleding, keukengerei, shampoo, tandenborstels en bijvoorbeeld handdoeken worden ingezameld zodat de woningen ingericht kunnen worden. De spullen konden zaterdag worden ingeleverd in kerkelijk centrum De Poort. Giften en producten werden met kratten tegelijk naar binnen gebracht. “Het loopt echt boven verwachting goed. Niet alleen mensen uit Zwartsluis werken goed mee, hulp komt uit de hele regio”, zegt Timmerman.

Een vrouw die zakken vol kleding en dekens komt brengen vertelt: “Als ik wakker word en met mijn kinderen beneden zit, denk ik vaak aan de moeders in het rampgebied. Het geeft dan een voldaan gevoel als je een steentje bij kan dragen door je eigen spullen hier naartoe te brengen.”

Deze week gaan de ingezamelde artikelen per vrachtwagen naar Bussum. Vanuit die stad worden ze vervolgens richting de honderd woningen in Hongarije gebracht waar Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen.

Robert Jansema