Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Rusland-deskundige gaat in Sluuspoort in op strijd Rusland en Oekraïne

Algemeen

ZWARTSLUIS - Rusland-deskundige drs. Marie-Thérèse ter Haar komt op verzoek van Sluuspoort naar Zwartsluis om in te gaan op de strijd tussen Rusland en Oekraïne.  Haar actuele lezing wordt gehouden op donderdag 7 april en begint om 19.30 uur. 

Marie-Thérèse ter Haar is geen onbekende in Zwartsluis. Regelmatig geeft zij in Sluuspoort lezingen over alles wat met Rusland te maken heeft. Dat doet zij vanuit haar rol als oprichter van de Rusland & Oost-Europa Academie. De titel van haar lezing op 7 april is ‘Geopolitieke spanning tussen Rusland, Oekraïne, het Westen en de Navo’.

Ter Haar probeert in deze lezing inzicht te geven in én nuances aan te brengen in het complexe Oost-West verhaal. “De informatiestromen die ons land bereiken wat Oekraïne en Rusland betreft worden met een Westerse pet op bekeken, maar heeft het Westen misschien ook boter op zijn hoofd? Waarom voelt Rusland zich omsingeld door de NAVO? Hoeveel Amerikaanse inmenging was er in Oekraïne? Wat betekende de Maidan-revolutie in Kiev voor het Westen, maar ook voor Rusland? De belangrijkste frustratie van de Russen is de uitbreiding van de NAVO in Oekraïne”. Zonder kennis hiervan zullen westerlingen moeilijk, de hieruit voortkomende Oost-West crisis en de Krim-annexatie kunnen begrijpen. Na 2014 verslechterde de verhouding van Rusland en het Westen in rap tempo en werd Rusland in de armen van China gedreven”, schrijft Sluuspoort in een persbericht over de avond.
Marie-Thérèse ter Haar is de oprichter en eigenaar van de Rusland & Oost-Europa Academie. Daarnaast is zij docent en auteur van diverse boeken over Rusland. Marie-Thérèse ter Haar studeerde Russisch en Ruslandkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Al in de communistische tijd verbleef ze veelvuldig in Rusland en ze maakte er ook het einde van de Koude Oorlog mee.

Tegenwoordig is ze nog zo’n vijf maanden per jaar in Rusland en ze volgt de ontwikkelingen daar nog steeds op de voet. “Dat betekent dat zij een goede vertaling kan geven van hetgeen in Rusland leeft en wat de Russen beweegt. Zeker in het conflict tussen Rusland/Poetin en de Oekraïne.”

De entree bedraagt negen euro, inclusief een kop koffie of thee. Reserveren vooraf wordt, in verband met de te verwachten belangstelling én de zaalindeling, op prijs gesteld. Dit kan aan de balie van Sluuspoort of telefonisch via 038-3866555.