Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Kast vol met gratis maandverband en tampons

Algemeen

GENEMUIDEN - Bewoners van Greente 157 hebben aan de zijkant van hun woning een kastje opgehangen. Dat zit vol met gratis maandverband en tampons. De Genemuidenaren sluiten zich daarmee aan bij een actie van het Armoedefonds. Volgens die organisatie hebben een op de tien vrouwen in Nederland niet altijd geld voor maandverband of tampons.

Eerder vroeg de PvdA in Zwartewaterland ook aandacht voor deze ‘menstruatie-armoede’. De partij riep het college op in actie te komen, omdat vrouwen en meisjes nu soms niet aan de samenleving kunnen meedoen. “Wij zagen eerder al het bericht van het Armoedefonds, maar vroegen ons af of dit probleem ook in Genemuiden zou spelen. Die motie van de PvdA gaf een beetje het antwoord”, aldus de initiatiefnemers. In Nederland zijn ondertussen bijna zeshonderd gratis uitgiftepunten. 

De Genemuidenaren hebben het Armoedefonds bericht dat ze ook zo’n meldpunt willen worden. Ze betalen de materialen zelf. Bij het kastje hangt een sleutel waarmee het deurtje geopend kan worden. “Ook leggen we er een papiertje in. Schrijf daar gerust op als je een ander product nodig hebt.”

Erik Driessen