Afbeelding
Foto: Henri Zandbergen

Passie-Paasoratorium ‘Van liefde ongekend’ in Gereformeerde kerk Zwartsluis

Algemeen

ZWARTSLUIS - Het Christelijk Gemengd Koor De Zeeklank uit Vollenhove onder leiding van Johan Bredewout voert zondag 3 april het Passie-Paasoratorium ‘Van liefde ongekend’ uit in de Gereformeerde kerk.

Ds. A.A. van der Spek gaat voor in de ochtenddienst die om 10.00 uur begint. Ook Harm Hoeve op het orgel en het trompet-duo Arjan en Edith Post werken mee. Het oratorium wordt in het Nederlands gezongen, de tekst is geschreven door Hans de Ruiter en de muziek is van Johan Bredewout. Bij de uitgang wordt een collecte gehouden.

Het oratorium is geschreven naar de wijze waarop de evangelist Marcus het lijden en opstanding van Jezus Christus verhaalt. “Het evangelie van Marcus is kort en bondig; het lijkt wel of de schrijver haast heeft”, schrijft Johan Bredewout over het oratorium. “Zo wordt de lezer gegrepen door de ernst en betekenis van dit gebeuren, en bovenal door de grenzeloze liefde van Jezus voor zijn volgelingen, de mensenmassa en zelfs voor zijn grootste vijanden. Dat is het centrale thema van het oratorium: Van liefde ongekend. De titel is ontleend aan het bekende Engelse lied My song is love unknown van Samuel Crossman (1664). De vertaling hiervan heeft een centrale plaats in het werk.” 

De gesproken gedeelten zijn bewerkingen van teksten uit het Marcusevangelie en worden afgewisseld door gezongen commentaren en overwegingen. 

Het oratorium Van Liefde Ongekend bestaat uit twee delen: de cantate ‘Lam Gods’ en de cantate ‘Christus is waarlijk opgestaan’. “Het is een boodschap van overwinning op het kwaad en van hoop op een glorieuze toekomst van onze Heer”, luidt de beschrijving.

Iedereen is welkom.

Enrico Kolk