Afbeelding
Foto: Aangeleverd

VVN-verkeersopfriscursus voorziet in behoefte

Algemeen

GENEMUIDEN – De verkeersopfriscursus voor senioren bleek geen overbodige luxe. “Het weggebruik is de afgelopen jaren flink veranderd”, volgens Veilig Verkeer Nederland (VVN). Die verzorgde de opfriscursus voor senioren van 65 jaar en ouder in d’Overtoom.

“Nieuwe typen vervoersmiddelen, zoals de e-bike en de brommobiel, maken gebruik van de weg. Ook zijn er nieuwe verkeersregels en borden bijgekomen en zijn verkeerssituaties ingewikkelder geworden”, schrijft VVN. Een gecertificeerde voorlichter behandelde de nieuwste ontwikkelingen over voorrang bij kruispunten, turborotondes, spitsstroken, nieuwe belijningen enzovoorts in twee bijeenkomsten van twee uur.
Het doel is dat senioren op deze manier langer mobiel kunnen blijven en ook in de toekomst veilig aan het verkeer deelnemen. “Op deelnemersvragen werd ingegaan op het invoegen op de snelweg, de voorrang bij een uitritconstructie en de verkeersmaatregelen in een 30 kilometerzone. Deze zone geldt nu bijna in elke dorps- en stadskern.”

De opfriscursus werd uitgevoerd in opdracht van de provincie. Wethouder Maarten Slingerland opende de eerste morgen. Hij verwelkomde zo’n twintig vrouwen en mannen die hun verkeerskennis wilden opfrissen. De cursus had een informatief karakter en was geen examen. Sommige senioren gaan nog een individuele rijvaardigheidsrit met een gecertificeerde ritbegeleider maken. Tijdens die praktijkrit krijgen ze tips en adviezen over hun rijvaardigheid, kijkgedrag en voertuigbeheersing. “Zo kunnen de senioren wat zelfverzekerder en veiliger op weg.”

Enrico Kolk