Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Frituurvetactie van CBS Prins Willem-Alexander loopt gesmeerd

Algemeen

HASSELT - CBS Prins Willem- Alexander is in februari begonnen met het inzamelen van frituurvet. De school spreekt van een ‘belachelijk succes’. “Na bijna twee maanden kan geconcludeerd worden dat inwoners van Hasselt de weg naar de containers gevonden hebben en dat de actie daarmee een succes is”, schrijft de school in een persbericht. 

In de eerste maand was het aanbod van overtollige vetten zo groot dat de school het niet meer in de aangeboden containers kwijt kon. De schuur moest daardoor als opslagplek dienen. “We zijn gestart met twee containers voor de opvang van het frituurvet. Dit bleek al gauw te weinig waardoor we zijn overgeschakeld naar vier containers”, zegt directeur Hilbert Koerhuis. 

De hoop van de school is dat er in de komende tijd meer aangeboden gaat worden. “Dit mooie initiatief zorgt ervoor dat mensen van hun frituurvet af kunnen en het milieu er niet door belast wordt, doordat het vet bij restafval of in riolen terechtkomt”, vervolgt Koerhuis. “Doordat het ingezamelde vet wordt omgezet in bio-brandstof, wordt het milieu juist geholpen door deze actie.”

Het wegbrengen is voor de inwoners een kleine moeite, schrijft de school. “Giet het afgekoelde frituurvet terug in de originele verpakking of in een lege plastic fles. Sluit de fles goed en gooi deze vervolgens in de container bij CBS Prins Willem-Alexander. Alle natuurlijke vetten en oliën kunnen aangeleverd worden.” 

Aanvankelijk was het plan om de containers alleen onder schooltijden toegankelijk te laten zijn. Hiervoor was gekozen met oog op eventuele vandalisme. Om het voor inwoners makkelijk te maken om aan te leveren, is gekozen om de containers toch 24/7 toegankelijk te houden. “We hebben dit als proefperiode gedaan. Even kijken of de boel netjes zou blijven”, legt Koerhuis uit.
In de afgelopen twee maanden zijn de containers blijven staan, waarmee gesteld kan worden dat deze proefperiode geslaagd is. Hoe het komt dat de containers netjes blijven staan? Koerhuis: “Waarschijnlijk heeft het te maken met oplettende buren. Hoewel ik niet de indruk heb dat zij mensen aan hebben moeten spreken, zal hun aanwezigheid ongetwijfeld een positieve invloed hebben.”