Afbeelding
Foto: Aangeleverd

De Zwaluw doet mee aan een recordpoging

Algemeen

HASSELT - Korenmolen De Zwaluw aan de Stenendijk doet mee aan de recordpoging om alle draaivaardige molens in Nederland gelijktijdig te laten draaien op zaterdag 9 april tussen 11.00 en 12.00 uur. Die recordpoging vindt plaats in het kader van Het Jaar van de Molenaar.

Dit jaar viert het Gilde van Vrijwillige Molenaars het 50-jarig jubileum en heeft daarom 2022 uitgeroepen tot Het Jaar van de Molenaar. “In 1972 is het Gilde van Vrijwillige Molenaars opgericht door een aantal enthousiaste molenaars die het beroep en ambacht van (wind- en water)molenaar aan het hart ging en deze voor de toekomst veilig wilden stellen”, leggen vrijwilligers van De Zwaluw uit in een persbericht. Het Gilde richt zich op de opleiding van molenaars en functioneert tevens als belangenvereniging voor haar leden. 

Nu, 50 jaar later, is het Gilde een vereniging met 2.600 leden, waarvan ongeveer 1.500 gediplomeerde molenaars, een groot aantal leden-in-opleiding, molengidsen, jeugdleden en donateurs. “Deze leden zijn allen actief op één van de nog ongeveer 1.200 in ons land bestaande en in bedrijf zijnde historische molens. Een mooie waardering is de erkenning door de UNESCO van het ‘Ambacht van Molenaar’ als immaterieel erfgoed.” 

Als onderdeel van de viering van Het Jaar van de Molenaar wordt nu een recordpoging gedaan door de molenaars om alle draaivaardige molens in Nederland tegelijk te laten draaien. Het heeft als doel het belang van het ambacht van molenaar te onderstrepen. Het Gilde hoopt hiermee de interesse voor het ambacht van molenaar te vergroten om zo meer vrijwilligers te werven zodat onze molens ook in de toekomst kunnen blijven draaien. Iedereen is op zaterdag 9 april welkom bij De Zwaluw waar molenaars bezoekers rond zullen leiden.

Enrico Kolk